0 kommentarer

Morgendagens odds af Nathaniel Rich

af d. 15. juni 2015
Info
 
Genre
Sideantal

365

Udgivet

2015

ISBN

978-87-92561-06-0

Originaltitel

Odds Against Tomorrow

 

Mitchell Zukor er matematisk geni – og en omvandrende neurose. Hans frygt for alt mellem himmel og jord føles bogstavelig talt som myldrende kakerlakker i maven. Og at der vitterlig er meget at frygte, bekræftes af den dødsrisikooversigt, han altid har på sig. Død ved jordskælv: 1 ud af 153.597. Død ved flyulykke: 1 ud af 5.862. Død af giftindtagelse ved et uheld: 1 ud af 139. Osv.

Men selv neurotikere kan jo få ret. Et titanisk jordskælv udsletter Seattle, og ud over de menneskelige tab går mange virksomheder bankerot som følge af de groteske erstatninger, de pålægges at betale familierne til de ansatte, der arbejdede – og døde – i den amerikanske millionby. At virksomhederne umuligt kunne have forudset katastrofen, betyder intet for domstolene.

Mitchell springer fra matematikstudiet og bliver ansat i FutureWorld i selve Empire State Building, hvor han skal udregne odds for nye naturkatastrofer og terrorhandlinger. Han er nu “frygt-professionel” og befinder sig “i fortroppen af en ny industri – mareridtsanalyse”. Hans smittende dødsangst og talent for at jonglere med indviklet statistik gør ham til et unikum i et job, der handler om at skræmme virksomheder til at betale dyrt for at begrænse risikoen for fremtidige tab.

Udslettelsen af Seattle er kun et varsel om hidtil usete vejrfænomener. FutureWorld tjener oceaner af penge på at rådgive stadigt mere paniske direktører, men selv de kyniske futurologer evner ikke at forudse, hvor galt det kan gå. Først rammer en næsten bibelsk tørke Amerika, dernæst sætter den altødelæggende kategori 3-orkan, Tammy, kursen direkte mod Manhattan.

I en simpel kano padler Mitchell og kollegaen Jane ud af den oversvømmede metropol. Jane forestiller sig, at de opbygger et nyt lukrativt firma, Future Days, baseret på Mitchells fornemmelse for katastrofer. Mitchell har en tåget ide om at opsøge Elsa, en pige tilbage fra studietiden, som prøver at skabe et bæredygtigt mikrosamfund ude på landet og frygtløst ignorerer sin livstruende hjertesygdom langt fra hospitalernes tryghed. Elsa er hans diametrale modsætning; hende vil han lære af.

“Morgendagens odds” er en slags fremtidsgyser, men elegant filtreret gennem solide doser af sort humor. Rich holder sig for god til at kommentere på årsagerne til de voldsomme vejrfænomener (f.eks. menneskeskabte klimaforandringer), registrerer blot deres komme. Romanen skal således ikke ses som en kritik af amerikanernes miljømæssige uansvarlighed; snarere gør forfatteren sig munter over sine landsmænds forbløffende idérigdom, når det handler om at slå mønt af enhver situation. Kommende læsere kan roligt hoppe ombord i en god historie blottet for løftede pegefingre.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter