0 kommentarer

Mor: En historie om blodet af Maja Lucas

af d. 26. februar 2019
Info
 
Sideantal

139

Udgivet

2016

ISBN

978-87-92884-45-9

 

Mor har måske selv ønsket sig et barn. Det virkede i hvert fald som naturligt at lade være med at bruge prævention i et fast parforhold. Men hun var slet ikke klar over, hvad hun fik. Samlivet ændrer sig.

“De er næsten som to parallelle linjer. De mødes sjældent, selvom de aldring har været så afhængige af hinanden som nu. Et paradoks: sammenholdet som skaber splittelse, fællesskabet som skaber ensomhed.”

Og mor ønsker faktisk ensomhed, bare ikke fra far. Men fra pigen. Hun er der ALTID. Hun kan ikke klare sig selv og selv som lidt ældre lader barnet ikke til at forstå sammenhængen mellem hendes handlinger og det, der sker. Flere og flere gange tager moren sig selv i at råbe højt af pigen, selvom hun ved at det ikke er konstruktivt. Gradvist knytter pigen sig mere og mere til faren og tit tager hun direkte afstand fra sin mor. For mor er anderledes end far.

“Hun bliver hurtigt træt i hovedet. Hun har brug for ro, ensomhed, stilhed. Modsat faren, som synes at holde af alle børn, og som ikke skærmer sig mod børnenes sult efter opmærksomhed. Det ville være nemt at sige, at han var mere barnlig, men hun er klar over, at det modsatte er tilfældet. Han er så voksen, at han kan rumme dem. Hun, derimod, har brug for at blive lyttet til og taget sig af. Hun er ikke voksen nok til at øse ud af sin opmærksomhed og ikke barnlig nok til at lade sig opsluge af nærværet. Hun er en halvvoksen, et halvbarn, som hun har været hele livet.”

Mor: En fortælling om blodet er en stærk, lille roman. Selvom den er skrevet i tredje person ental, og altså ikke har en jeg-fortæller, kommer man helt ind under huden på moren. Jeg føler mig hende og kan sagtens sætte mig ind i hendes frustration over aldrig at være alene, og igen og igen at komme til at lade sine frustrationer gå ud over pigen. Selvom mor er dybt usympatisk i sin adfærd over pigen og delvist også overfor faren, så er hendes selvransagelse og hendes frustration og modvilje mod egne manglende forældreevner så fremherskende at jeg ikke kan andet end at føle en dyb medlidenhed med hende.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter