0 kommentarer

Mørket venter af Loka Kanarp & Carl-Michael Edenborg

af d. 2. september 2015
Info
 
Sideantal

126

Udgivet

2014

ISBN

978-87-93164-01-7

Originaltitel

Hungerhuset

Udgave

1.

 

Jeg har læst et utal af tegneserier og er efterhånden blevet noget kræsen. Jeg går oftest efter dem, hvor tegningerne ligger sig tættest op af virkeligheden. ‘Mørket venter’ har en blanding af lidt ‘naiv’ tegning og det autentiske. Den bliver betegnet som en ‘hårrejsende gysertegneserie for unge og voksne’, og jeg må nok erkende, at jeg har læst og set for meget til, at jeg synes den henvender sig til voksne.

Handlingen udspiller sig i en lille by, hvor søskendeparret Frederikke og Elsa bor hos en plejefami­lie, da deres egen mor er død og faren er i fængsel. Plejeforældrene virker ligeglade med børnene og er mere interesseret i at opdrage dem ordentligt og snakke ned om deres fortid. Pigerne stikker af fra en havefest for at udforske et forladt hus i skoven, et sted de ikke må komme, og hvad de ikke ved, er at har huset ventet på dem!

Jeg læste den for et par uger siden, og har ladet den ligge indtil næste gennemlæsning, og det vinder den lidt ved. Den er hurtig læst, historien er måske lidt tyndbenet hvor især plejeforældrene bliver skildret stereotypt. Det gyseragtige fungerer fint, det er et udmærket ‘plot’, og man kunne egentlig godt forestille sig en filmatisering, den holder i hvert fald niveauet for mange af de gysere der kom­mer på markedet i dag.

Det mest interessante i bogen er dog farvelægningen, brugen af sort/hvid/beige farver er effektfuldt og giver en uhyggelig stemning. Når man vænner sig til de store øjne og den enkle streg som Loka Karnap bruger, så virker det fint. Man er nødt til at stoppe op indimellem og beundre tegningerne, især helsiderne er flotte.

Jeg vil mene, at den henvender sig mere til unge end voksne. Der er fine temaer som søskendekær­lighed/kamp i historien og jeg vil tro, at den vil være velegnet til en egentlig sorgbearbejdelse, den har i hvert fald en rørende slutning.

Det er en graphic novel i ret lille format, men det virker udmærket, man skal dog, som tidligere nævnt, tvinge sig selv til at stoppe op og nærstudere tegningerne, eller læse den mere end én gang.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter