0 kommentarer

Mod, sved & tårer af Bear Grylls

af d. 24. juni 2018
Info
 
Sideantal

364

Udgivet

2011

ISBN

978-87-91392-60-3

Originaltitel

Mud, sweat and tears, oversættere: Ole Alkærsig og Per H. Jacobsen

 

Hvad er forskellen på en elitesoldat og en forfatter? Tja, der er nok utallige, men en af dem viser sig meget tydeligt her i elitesoldaten Bear Grylls selvbiografi. Elitesoldater er først og fremmest soldater, trænet til at udholde alle mulige og umulige fysiske og psykiske prøvelser. Og det kan man til fulde overbevise sig selv om i Bear Grylls selvbiografi. Men forfattere, derimod, er trænede i at skrive. At forvalte og formidle sproget skriftligt, med finesse. Og når man ser på sprogbrugen i Grylls bog, falder elitesoldaten fuldstændig igennem. Der er meget kort til en gennemsnitlig dagbog, og dér ligger Grylls evner rent litterært. Jeg havde frygtet noget i den retning, men som stor tilhænger af mandens tv-programmer, er jeg alligevel en kende skuffet.

Men til indholdet: hvis man ellers er klar på at læse et par hundrede sider om Bears barndom, skoletid – både på kostskole og i gymnasiet, så vær så god. Men den kristne Grylls er alt for korrekt og barnligt naiv i sin fortælleriver. Og, læser man bogen for at få mere at vide om tv-programmerne, venter der en slem skuffelse, for der er måske ofret i alt en enkelt side på emnet. Groft skitseret handler halvdelen af bogen om barndom og skoletid, og resten er om hans tid i elitekorpset SAS.

På den anden side adskiller den sig ikke voldsomt fra lignende værker af Nikolaj Moltke Leth eller måske B.S. Christiansen, hvor Christiansens dog er en anelse bedre.

Den endelige dom er nok at man som fan bør holde sig til mandens geniale tv programmer.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter