0 kommentarer

Med søster Carla til fronten af Carla Christensen

af d. 12. januar 2013
Info
 
Sideantal

110

Udgivet

1998

ISBN

87-982853-8-6

Originaltitel

Med søster Carla til fronten

Udgave

1.udgave

 

Carla Christensen voksede op i Fårhus ved Padborg og fik som 14-årig en plads i huset hos lederen af det danske nazi-parti, Frits Clausen (Frits med »s« og ikke med »z« som i bogen).
I 1942 meldte Carla Christensen sig til sygeplejeuddannelsen i det tyske Røde Kors, og efter kort tid kom hun videre til fronttjeneste. Carla aflagde troskabseden til Hitler og blev underlagt Anden SS-Panserkorps.
“Vi var unge og vidste dårligt, hvad det var, vi gået i gang med”, fortæller Carla Christensen selv. Hun blev kastet ud i østfrontens rædsler i de ukrainske byer Kharkow og Dnepropetrovsk. Hun var med til at hive soldater med hele uniformen brændt ind i kroppen ud af kampvognene. Det skete efter, at russerne havde bundet en håndfuld håndgranater sammen, taget sikringerne af og sendt dem ned gennem hullet til hele mandskabet.
Da soldaterne kom ind på stuerne uden øjne og spurgte, om de nogensinde kom til at se igen, var Carla Christensen med til at svare ja. Så holdt soldaterne modet oppe. De vidste ikke selv, de ingen øjne havde mere.

Carla Christensen kom senere ind på afdelingen med hovedskuddene og beskriver herfra det chok, hun aldrig er kommet over. Hun oplevede at sidde i russernes knibtang, da tyskernes tilbagetog var begyndt.
Den barske dagligdag i lazaretterne blev druknet i orgier. Bomberne røg ned til alle sider, mens de ældre tyske sygeplejere sørgede for, at de unge blev drukket godt fulde. De ældre vidste godt, hvem Ivan så ville voldtage først.

Spørgsmålet trænger sig på: Hvorfor meldte Carla Christensen sig frivilligt? Det får læseren kun et ringe svar på. Vi var unge, forklarer forfatteren. Men slår samtidig fast, at hun aldrig har fortrudt, hun meldte sig til humanitært arbejde. Og at hun godt kunne have fundet på at melde sig til tjeneste i eks-Jugoslavien, hvis hun havde haft alderen til det.

Psykologhjælp var et ukendt begreb i Carla Christensens ungdom, men hun har “døjet med dårlige nerver”, som hun skriver.
Og at skrive er for hende en lejlighed til at få talt ud. Mange steder kniber det dog med at få spaden så dybt ned, at denne del bliver rigtig interessant.
Desværre er bogen skæmmet af et hav af stavefejl så graverende, at de bør nævnes her. Dette er ikke kun en kritik af forfatteren, men i lige så høj grad af redaktionen bag bogen. Den burde have givet forfatteren et bedre sikkerhedsnet.

Navne staves næsten konsekvent forkert, ligesom forfatteren omgås fakta meget lemfældigt. Det tyske slagskib “Bismarck” blev eksempelvis ikke sænket i Jøssingfjorden i Norge, men vest for den franske by Brest.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter