0 kommentarer

Med døden i hælene af Peter James

af d. 27. marts 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

497

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7079-113-7

Originaltitel

Dead like you

 

Yac har noget med toiletkæder. Og højhælede damesko med ankelremme. Luksussko som Jimmy Choo, Marc Jacobs og Christian Laboutin. Især elsker Yac, når skoene sidder på yngre kvinder.

Spørgsmålet er bare, om Yac er selveste Skomanden, det perverse svin, som voldtager piger på stribe og altid tager en sko med sig som trofæ. Næste spørgsmål er, om det er Skomanden, der står bag Rachael Ryans mystiske forsvinden; den kønne unge kvinde, som var nået næsten helt hjem til sin gadedør efter en fugtig aften i byen. Noget slingrende. I sine nye, højhælede luksussko.

Kriminalkommissær Roy Graces første kone, Sandy, forsvandt sporløst på hans trediveårs fødselsdag. Efter mange års afsavn er han nu lykkeligt forelsket i Cleo, der til overflod er gravid. Alt tegner lyst og lovende. Indtil en skønne nytårsmorgen, hvor en ny sag dukker op. En yngre kvinde er blevet voldtaget og hendes dyre sko stjålet. Det kreperlige er, at Skomanden huserede helt tilbage i 1997, indtil han pludselig holdt op. Er uhyret vendt tilbage, eller er der tale om en led kopiforbryder?

Handlingen, der er henlagt til badebyen Brighton med pittoresk vue over Den Engelske Kanal, klipper hastigt frem og tilbage mellem 1997 og nu. Man må lade Peter James, at han formår at dække sine kort godt. Mod slutningen får han oven i købet etableret et reelt spændingsfelt, da Skomanden (ingen nævnt, ingen glemt) er alene med sit seneste offer i en forladt cementfabrik. Hun er en sej tøs, men han har knive, værktøj, sit glødende kvindehad – og en natkikkert! Udenfor har politiet med Grace i spidsen iværksat en desperat eftersøgning i håb om at redde pigens liv.

Men bortset fra denne medrivende fase er “Med døden i hælene” højst et skuldertræk værd. Hurtigt læst, hurtigt fordøjet, hurtigt glemt. En af den slags seriekrimier, der går tretten af på dusinet. Den er faktisk markant ringere end Peter James’ øvrige Roy Grace-krimier, hvoraf flere kan anbefales, især den første: “Dødenkelt”.

Pia Trøst Nissen leverer en fin oversættelse. Jeg er dog i tvivl om, hvorvidt man på dansk benytter termerne ‘forhøring og ‘forhøringshold’. Menes der ‘forhør’? Og den nævnte Mercedes benævnes i hvert fald ikke E-Class på disse breddegrader. Her siger vi E-klasse.

Til sidst et eksempel på den grove politijargon, der trækker bogen op:

“Der er ingen grund til at blive gift. Man skal bare finde en kvinde, der hader én, og så forære hende huset, børnene og halvdelen af din løn.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter