0 kommentarer

Manden i glasset Af Benn Q. Holm

af d. 6. juli 2014
Info
 
Sideantal

314

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-33278-8

 

Giovanni Baltzer er midaldrende og kan se tilbage på et hæsblæsende liv. Dansk mor, som han stort set ikke har set i sit voksenliv, en italiensk far, som han ikke havde kontakt med i mere end 30 år, ingen nære venner og intet familieliv.

Som ung mand studerer Baltzer i USA, et ophold der bliver skelsættende idet han møder Rexford Myers, en rigmand, der får Baltzer til at blive i USA for at studere videre, senere tilbyder han Baltzer jobs, der fører ham rundt i verden til så forskellige steder som Lissabon, London og Berlin – steder, hvor Baltzer ofte roder rundt på den forkerte side af loven.

Baltzer mister (med vilje) kontakten med moderen (de mange kvinder og den fede løn er mere interessant end familien), han roder sig ud i løse forhold med tilfældige kvinder og lever på mange måder et menneskeligt tomt liv – omend han har røven fuld af penge.

Ad omveje ender Baltzer med at arbejde med våbenhandel, og det kommer til at give bagslag, og vores antihelt fordufter efter mange år tilbage til København, hvor han opkøber et antikvariat i en stille sidegade. Her håber han at henslæbe sin sidste tid i ro og mag, og tid har han ikke meget af, for de mange års forbrug af alkohol og en sjælden løgfattig kost har sat sig spor.

“Manden i glasset” er fortællingen om Baltzers liv fra de unge studieår i USA til de mange år i overhalingsbanen og frem til den sidste tid i København. Det er historien om en mand, der har spillet fallit og som ikke selv er klar over hvor lortet han selv har klaret sig.

“Manden i glasset” er en særdeles ringe bog.

Jeg har sjældent læst en roman, hvor hovedpersonen er så overfladisk og mekanisk fremstillet, det er ganske enkelt rystende dårligt.

Handlingen? Den er der heller ikke noget forsonende ved. Det er vist meningen det skulle være spændende at læse om en mand, der lever i overhalingsbanen og ikke kan finde fred nogle steder.

Resultatet er i stedet, at handlingen virker rodet, Baltzers oplevelser i verden og hans reaktioner på disse oplevelser virker ikke troværdige endsige overbevisende, og man sidder derfor tilbage med fornemmelsen af, at have spildt tiden ved at læse “Manden i glasset”.

Benn Q. Holm har skrevet mange gode bøger, men med “Manden i glasset” har han skudt sig selv i foden; romanen er ganske enkelt hverken overbevisende eller troværdig, og derfor kan jeg kun belønne bogen med en enkelt stjerne.

Jeg ønsker god bedring og venter i spænding på næste roman fra Q. Holm; det kan kun gå fremad.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter