0 kommentarer

Livsgrønt af Jytte Lund Larsen

af d. 3. september 2022
Info
 
Sideantal

97

Udgivet

2017

ISBN

9788771903348

 

Egentlig burde jeg ikke anmelde denne bog. Jeg anmelder kun skønlitteratur, og “Livsgrønt” af Jytte Lund Larsen er ikke skønlitteratur. Og så alligevel, for “Livsgrønt” er en blanding af digte, opskrifter og små tekster. En blanding jeg ikke har set før, så jeg blev lidt nysgerrig.

Forlaget skriver om bogen:

Livsgrønt består af digt, opskrift og baggrund for opskrift. Vi spiser stadig flere grøntsager, og humøret stiger, når vi fanger lyde, oplever smagen og synet af smukke farver. Grønt til livet: livsgrønt. Grøntsager udfordrer kreativiteten i madlavningen, og tilbereder vi den sammen, styrker det fællesskabet med vore nærmeste. Et måltid er en gave, hvilket man mærker bag de opskrifter, som er doneret af personer, der har en kærlig, passioneret tilgang til råvarer. Opskrifterne er lette at tilberede, og de afspejler samfundets strømninger og holdninger til mad.

Indrømmet, jeg er ikke vegetar, veganer eller noget der minder om det. Men jeg kan godt lide grøntsager, og der er mange spændende opskrifter på retter bestående af grøntsager i bogen. Før hver opskrift, er der et lille digt om grøntsagen, og efter opskriften er der en tekst om ophavsmanden/-kvinden til retten.

Digtene er en pudsig størrelse. Der er ikke rigtig nogen rytme i dem. De rimer heller ikke (altid), men har mere en gruk-agtig opbygning. De er hyggelige, men virker nogle steder lidt søgte.

Opskrifterne skal jeg undlade at kommentere på. Jeg har endnu ikke prøvet nogen af dem, men mange af dem lyder umiddelbart lækre.

Teksterne om retternes ophav, er lige ud ad landevejen. Nogle af dem giver nogle interessante oplysninger om de mennesker der har konstrueret retterne, men ellers er der ikke så meget at hente. Og det er nok heller ikke meningen. Det er ikke skønlitteratur som sådan, men mere ultrakorte biografier eller punktnedslag i de disse menneskers liv, med fokus på deres evner som mad-opfindere.

“Livsgrønt” er en fin lille bog, men jeg må indrømme, at den ikke sagde mig ret meget.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter