0 kommentarer

Livets dobbelthed af Brian Drejer

af d. 23. december 2015
Info
 
Sideantal

51

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93366-31-2

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Det at være i live og til stede er ikke noget vi må gå ud fra vi er, og dog, for er vi først født så er det jo ikke til at undgå.

Er man inde i en dårlig periode af ens liv vil det vende igen, ligesom hvis man er inde i en god periode, der kan man ikke blive evigt, så det vil også vende igen.

Er vi født er der en ting som er helt sikkert, nemlig at vi også skal dø igen en dag. Men hvorfor skal vi egentlig det? Det er blandt andet nogen af de spørgsmål som forfatteren bag disse digte stiller igennem dem.

Bogens omslag og faktisk også digtene lægger op til, at man tænker på yin og yang symbolet med det samme. Nemlig kontrasterne og forskellene i tilværelsen der tilsammen udgøre vores liv og eksistens. Sort/Hvid, Ung/Gammel, Fødsel/Død, Positivitet/Negativitet – alle sammen ting der er fuldstændig uundgåelige. Ganske ligesom at du ikke kan have det godt, hvis du aldrig har haft det dårligt og omvendt.

“Fugle i bur:

Fugle i bur.

sjælen i bur,

sjælen holdes inde.

Hvordan kan nogen ånd,

nogensinde komme til sin ret,

når verden er penge og magt?”

Digtene sætter spørgsmålstegn ved vores eksistensgrundlag og hvorfor vi overhovedet har de behov vi har. Hvorfor vi som mennesker ikke bare kan være tilfredse med det der nu engang er.

En ting der er lidt ærgerligt er, at når alt det så er sagt så er der ikke så meget mere tilbage. Digtene kan man sige opløser sig selv, for hvis man skal tænke for længe over budskabet, så bliver det også lidt selvmodsigende. For hvorfor skal vi ikke bare leve livet så godt vi kan? Hvorfor skal vi sætte spørgsmålstegn ved hvorfor vi skal dø? Hvad opnår man som læser ved det?  Egentlig ikke det store.

Man er ikke i tvivl om, at forfatteren har oplevet mørke perioder i sit liv, det skinner fint igennem, for digtene bærer præg af en der søger efter flere svar end hvad der måske lige er til at finde. Men om det så er noget man som læser kan bruge til det store, det vil nok være en smagssag. Personligt syntes jeg digtene er gode, men mangler dybde. De giver noget at tænke over lige når man læser dem, men bagefter har man glemt alt om det igen.

Jeg tror alle mennesker er klar over, at livet består af modsætninger og kontraster. Man kan ikke eksistere uden at man oplever følelser, behov og rigtig og forkert. Men man må jo gøre op med sig selv, om det er værd at gå den ene eller den anden vej.

Det som der mangler i disse digte er, at man får en fornemmelse af hvor forfatteren selv ender bagefter. Men det får man ikke nogen ide om. Man kommer ret tæt på hans tanker i digtene, men mangler så en afslutning på, hvad han gør med sig selv da digtene er kommet ned på papir.

Dog er det spændende, at man kan tage et enkelt digt ud engang imellem og benytte som debatoplæg, netop fordi digtene sætter spørgsmålstegn ved så mange eksistentielle ting. Og en god snak om tilværelsen er de fleste af os jo gerne friske på i ny og næ.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter