0 kommentarer

Livet er bedre af Anna Gavalda

af d. 29. april 2015
Info
 
Sideantal

238

Udgivet

2015

ISBN

978-87-11-32138-6

Originaltitel

La vie en mieux

 

“Livet er bedre” hedder den franske succesforfatter Anna Gavaldas seneste opus typisk nok. En rigtig feelgood-titel, der lyder som noget, man har hørt før. Præcis som hendes store gennembrud, “Bare sammen”.

Da Mathildes mor dør, skrider hendes far, og hun ender selv som au pair i huset hos søsteren og svogeren. Siden dropper hun ud af kunststudiet for i stedet at tjene gode penge i svogerens halvfuskede it-firma. Hun bor nu i en stor, gammeldags pariserlejlighed sammen med to kedelige mokker fra Roubaix og bruger al sin vågne tid og alle sine penge på at rende til fester, drikke sig i hegnet og gå i seng med alle, der gider.

Et lavpunkt når hun, da hun en uskønne dag får præcis én mojito for meget og glemmer sin uundværlige taske på en café. Ud over alle hendes mest personlige effekter ligger der i tasken en tyk kuvert med penge til en håndværker, der skal renovere lejligheden. 10.000 euro plus hele hendes hidtidige liv. Pist væk.

Mathilde går i sort. Drikker sig totalt ned, sluger et par sovepiller, har egentlig mest lyst til at dø … Og så sker det fantastiske: Tasken bliver fundet! Ved første øjekast skuffes hun over den ærlige finders udseende og får i sin befippelse ikke takket ham ordentligt. Først lang tid efter går fadæsen op for hende: Den fåmælte, buttede kok med det manglende led på langemanden kunne være manden i hendes liv. Og så går den vilde jagt i Paris’ gader.

Bogens anden historie handler om den godhjertede designer Yann, der har lullet sig ind i den vildfarelse, at lykken må være at bo sammen med en tjekket, materialistisk kæreste, for hvem ydre pænhed betyder alt, og værdier er noget, man kan aflæse på bankudtoget.

En dag hjælper Yann familien ovenpå med at flytte et møbel. Han inviteres indenfor i deres rodede køkken fyldt med smukke ting og dejlige dufte og falder pladask for samhørigheden og prunkløsheden i den lille familie. Her er plads til grin og gråd, her spises dejlig mad og drikkes vine med karakter, her bor rigtige mennesker med sjæl og kærlighed. Livet er bedre her, går det op for Yann, der i løbet af aftenen træffer en vidtrækkende beslutning.

Mathilde søger kærligheden, Yann søger noget andet, men fælles for dem er betagelsen af autenticitet. En skelsættende begivenhed i deres liv får dem til at stoppe op, slippe alt hvad de har i hænderne og fortsætte ad et helt andet spor end hidtil. Om de finder lykken i den anden ende, er for så vidt ligegyldigt, for vejen er som bekendt målet i sig selv.

På sin vittige, lidt flabede måde beder Anna Gavalda os om at gentænke vores liv. Er det virkelig de hurtige penge og de blanke ting, der betyder noget? Hånden på hjertet, lader vi os ikke altid charmere, når vi møder mennesker, der lever og elsker i stedet for hovedløst at samle og bruge? Moralen er ingenlunde ny, nej, men den kan vel ikke gentages for ofte.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter