0 kommentarer

Leif den Lykkelige jr. af Klaus Rifbjerg

af d. 5. august 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

167

Udgivet

1971

ISBN

87-00-45811-2, 87-00-45812-0

 

Dette er fortællingen om den usikre unge mand Leif Eriksen. Året er 1951 og Leif Eriksen har netop fuldendt et ophold på Yale University i USA og er nu på vej hjem med færgen: “Svenska” Amerikalinjens flagskib. Det er her på denne tur hjemad, at størstedelen af historie foregår.

Leif Eriksen er en godt begavet ung mand på 19 år, men han er dog rystende usikker i omgangen med andre mennesker, og kvinder i særdeleshed. Han er nemlig jomfru, og det er ikke nemt for ham kan man roligt sige, han har, måske, eller netop derfor, de vildeste fantasier om Doris Day og Betty Boops øjne og lever i bund og grund meget inde i sit hoved.
Undervejs møder han en gruppe forskellige mennesker, heriblandt nogle kvinder og specielt en, som fatter sympati for ham, og omvendt. Det kommer der en del komiske scener ud af. Men han møder også et andet slags menneske, som foruroliger ham, nemlig en neger.
Det har han det ikke nemt med, han kommer i syv sind. På det ene punkt kan han godt lide ham, men på et andet punkt synes han, at negeren har lighed med en abe. Heldigvis går det op for ham, at det er ham selv der er gal på den og et begyndende venskab kan spire. Men meget mere sker som ikke bør røbes her.

Leif Eriksen er trods en god uddannelse ret umoden og usikker i omgangen med andre mennesker, og præcis hvor meget kommer meget godt til udtryk i dette citat fra hans tanker:

“Der er et eller andet helt akavet ved alting. Man bliver rasende på de venlige, beundre de perverse, forelsker sig i de urørlige, ser ned på de voksne, kryber på maven for heltene, føler mindreværd overfor de rige, får myrekryb af de sorte, kvalme af dem under dæk. Hvad ville min mor sige?”

Det er typisk for Leif Eriksen at afslutte tankerne med: ”Hvad ville min mor sige?” for hver gang han havner i en ny situation, så får han med det samme flash-back til sin barndom, hvor en situation som godt kunne ligne den han står i, udspillede sig.
Uden at røbe for meget omkring selve handlingen, kan jeg fortælle at Leif undervejs på den lange rejse, udvikler sig med hastige skridt. Han møder kærligheden og han ser mange af menneskets skyggesider.

“Leif den lykkelige Jr.” er fortalt i et underholdende sprog og historien er udmærket. Den er rimelig morsom og velskrevet, men den holder nok ikke helt til tidens tand, synes jeg. Den udkom i 1971 og da vi skriver 2006 i dag, så er det temmelig tydeligt at den er skrevet i en anden tid.

– Denne anmeldelse deltager i Bogrummets sommerkonkurrence 2006

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter