0 kommentarer

Lad mig gå af Helga Schneider

af d. 8. maj 2010
Info
 
Sideantal

138

Udgivet

2005

ISBN

87-7901-196-9, 978-87-7901-196-0

Originaltitel

Lass mich Gehen

 

Da Helga Schneider var 4 år, forlod hendes mor, Traudi, familien. Helga og lillebroren Peter kom til at bo hos bedsteforældrene, indtil faren giftede sig igen, og der skulle gå 27 år, før Helga genså sin mor.

I alle årene troede Helga, at moren havde forladt dem pga. af en anden mand – og hun havde delvist ret. Traudi var nemlig ivrig nazist og meldte sig frivilligt til at være vagt i kz-lejrene. Da Helga som voksen i 1971 opsøger moren, hører hun historien og oplever, at moren stadig er ivrig tilhænger af nazismen. En indstilling som Helga slet ikke kan acceptere.

Først i 1998 da Traudi er blevet indlagt på et plejehjem, ses de to igen, og denne gang har Helga besluttet sig for at få moren til at fortælle om tiden i kz-lejrene. Hun håber på at finde et menneske bag den nationalsocialistiske mønstervagt, før det er for sent.

“Lad mig gå” er Helgas meget rørende beretning fra dette møde. Her fortæller hun, hvordan hun hele sit liv har kæmpet med sin mors svigt, som ikke blot svigtede hende og lillebroren, men gjorde det for at tjene en skånselsløs ideologi, der dræbte 5 millioner mennesker i en kalkuleret udryddelsesmaskine.

En kort men rørende fortælling om kærlighed, svigt, pligt og fanatisme.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter