0 kommentarer

Kvinden i søen af Raymond Chandler

af d. 22. december 2014
Info
 
Sideantal

199

Udgivet

1985

ISBN

87-553-1357-4

Originaltitel

The Lady in the Lake

Udgave

3.udgave

 

Jeg fik pludselig en voldsom trang til at læse en god krimi fra da min farfar var ung, og det var han ca. i 1943, hvor Raymond Chandler udgav “Kvinden i søen”. Jeg har læst alle hans Marlowe bøger, på nær “Poodle Springs”, og synes af en eller anden grund, at ‘Kvinden i søen’ var den bedste af dem alle, måske fordi det var den første jeg læste. Jeg var overbevist om, at jeg kunne huske, hvem morderen var, men der blev jeg overrasket, så en genlæsning var helt på sin plads.

Raymond Chandler lader Marlowe komme udenfor sit sikre virkeområde i Los Angeles, hvor han er privatdetektiv. Han bliver hyret af en mand, hvis kone er forsvundet, og det fører ham til en idyllisk bjergegn en times kørsel fra LA, hvor han finder en død kvinde i en sø. Det viser sig dog, at det ikke er den eftersøgte, og herefter følger følger flere overraskende begivenheder, der får Marlowe i knibe mere end én gang.

“Kvinden i søen” er langt fra Chandlers bedste krimi, men det er alligevel et femstjernet eksemplar. Der findes ikke noget bedre end at køre rundt med Marlowe i LA og omegn, den hårdkogte men helt igennem ærlige og ridderlige privatdetektiv, er en af de mest underholdende af slagsen. Chandler er skarp i replikken og metaforerne får ofte en til at more sig, selvom de vist topper i “Det lange farvel”. Flere sekvenser er uforglemmelige, som f.eks.: “Politiarbejde,” sagde han næsten blidt, “er et helvedes problem. Det minder en hel del om politik. Det kræver den allerbedste type mænd, men der er ikke noget i det, der virker tiltrækkende på den allerbedste type mænd. Altså må vi arbejde med et, vi får – og så får vi sådan noget som dette her.” Det er skarpt, præcist og kan virke helt tidsløst.

Der er noget hyggeligt og rart ved bogen, og jeg tror det er passagerne ved den idylliske bjergsø og Marlowes samtale med den knuste enkemand. Samtidig er det et tidsbillede på den halvkorrupte politietat, der åbenbart hærgede LA dengang. Plottet falder på plads på de sidste sider, og det er, næsten som sædvanligt for Chandler, temmelig knudret og kompliceret, og en genlæsning af de sidste sider var nødvendigt for mig, men det der bærer bogen, er Marlowe og hans helt igennem eminente detektivarbejde.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter