0 kommentarer

Kvalt af Marianne Thybo Søgaard

af d. 2. november 2019
Info
 
Sideantal

349

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93835-21-4

Udgave

1. udgave

 

Allerede som barn har Lea det svært i sociale sammenhænge. I skolen siger hun ingenting – hun klarer sig rigtig godt i de skriftlige fag, men hun kan ikke sige noget i timerne. Hun er ekstremt usikker på sig selv og bliver nærmest stum, når hun er sammen med andre. En lærer foreslår at hun kommer til psykolog – det afviser hendes far meget bestemt. Han har ikke noget til overs for ’pædagogger’. Lea har ikke just et nært forhold til sine forældre – de ænser ikke, hvor slemt det står til med hende.

Da hun og Magne bliver kærester er hendes lykke gjort. Magne – den sødeste dreng i klassen – vælger hende! Lea vælger sin eneste veninde Louise fra, der er kun Magne i hendes liv. Og da Lea er 19, flytter de sammen. Magne kan være den sødeste person over for Lea – men han har også en anden side, hvor han skifter personlighed og bliver ond. Han er kontrollerende, samtidig med at han selv forlanger og får frie tøjler. Lea vil gøre alt for at holde på ham, de har ikke et ligeværdigt forhold, Magne har magten, Lea er en pleaser.

I starten troede jeg, det var en ungdomsbog på grund af den måde historien fortælles på, sproget, de korte, meget letlæste sætninger. Det er Lea som barn og ung, det handler om, og måske er det fortalt på den måde for at gøre det mere autentisk. For mig fungerede det ikke helt godt, jeg kedede mig i starten af bogen, fordi jeg syntes, den rent sprogligt var på et lavt niveau og omhandlede teenageproblemer.

Jeg fandt dog snart ud af, at det er en bog for voksne, for den bliver mere voldsom, da Lea som voksen bliver udsat for flere voldelige episoder i sit parforhold. Hun lever med volden i mange år – for i lange perioder er Magne sød og hensynsfuld – men en dag går det helt over gevind, og Lea er i livsfare.

’Kvalt’ kan både hentyde til den aften, hvor Magne blandt andet tager kvælertag på hende, så hun mister bevidstheden – men titlen kan også hentyde til, at Lea bliver kvalt i parforholdet. Altid er det Magnes behov, der kommer først – Lea tilpasser sig og gør alt for at holde på ham. Hun lægger sig fladt ned – og bliver trådt på, gang på gang.

Historien er fortalt før af andre forfattere – bl.a. har Liza Marklund skrevet om emnet i ’Forelskede sig til et mareridt’ – men den indeholder et vigtigt budskab, som sagtens kan tåle at blive taget frem igen: hvis du lever i et forhold med vold, så se at komme væk! Jo før jo bedre.

En let læst bog, som meget troværdigt fortæller om en usikker ung kvinde, et let offer for en mand, der både psykisk og fysisk holder hende nede.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter