0 kommentarer

Kote 0 af Kirsten Nørgaard

af d. 30. april 2004
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

93

Udgivet

2003

ISBN

87-91242-20-7

 

Kirsten Nørgaard kan kunsten at sætte sig mellem alle tilstedeværende stole. Og det mener jeg vel at mærke positivt! Hendes digte undgår klichéerne, banaliteterne, det forslidte, men skyder i stedet op i mellemrummene, slår rødder i pauserne mellem de gængse ord; blomstrer i følelserne, som ikke er enten-eller, men både-og; og sætter frø ind i læserens sind, som føler det usigelige få mæle, det uudtalte blive stilfærdigt sagt.

Digtsamlingen er opdelt i fem hovedafsnit plus en lille efterdønning, og afsnittene angiver muligvis en kronologisk og følelsesmæssig udvikling fra en iagttagende fase til en vemodigt reflekterende, ind i en lykke og ro, over i tvivl, følelse af begrænsethed tilbage i det iagttagende, måske mere afklarede. Eller måske gør de ikke. Nørgaards digte er enkle og stilfærdige, men ikke simple, ikke entydige. De fænger ved spændingsgløden mellem ordenes mulige betydninger i de kombinationer, de med omhu er brugt. Digtene er hverdag og store følelser, sandblæst af tidens distance, som en vejrnedbrudt årtusindgammel skulptur, så alle unødvendighederne er slidt bort, og kun den bestandige kerne er tilbage og selv smerten antager en beroligende enkelhed og eviggyldig skønhed.

Nørgaards sprog er udadleligt: smukt, velklingende, righoldigt og fornemt velafstemt.
”Kote 0” er et nyt og æstetisk forfriskende billede af livet, set med skarpt malerblik og gengivet med sproget som palet på en sådan vis, at man får lyst til at vende tilbage til denne fine enkelhed gang på gang.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter