0 kommentarer

Kongens fald af Johannes V. Jensen

af d. 30. august 2004
Info
 
Sideantal

202

Udgivet

1966

ISBN

87-00-27238-8

 

Århundredets bog er måske så meget sagt, men “Kongens Fald” er i hvert fald en smuk, lille perle. Den handler om en vigtig og meget omskiftelig tid i danmarkshistorien, hvor Christian den Anden er konge, og hvor svenskerne får smæk til morgenmad.

Selvom det er kongen, der står for de fleste blodige afgørelser og skæbnesvangre beslutninger i bogen, så er hovedpersonen Mikkel Thøgersen. Han starter som ludfattig studerende i København og ender som kongens betroede på sine gamle dage. Det vil sige, han studerer faktisk ikke, men lusker rundt i gaderne med weltschmerz og kærlighedskvaler. Som soldat ser Mikkel mest til Tyskland og Sverige, men der er noget, der trækker i ham. En besynderlig hjemve og en gammel flamme kæmper med loyaliteten til kongen om Mikkels opmærksomhed.

“Kongens Fald” er på sin vis gravalvorlig i sin historiske sammenhæng, men samtidig også ustyrligt morsomt fortalt. Der bliver redet på kryds og tværs gennem Danmark, myrdet, voldtaget og sat i brand, så det er en ren fryd. Bogen revser ind i mellem paradokset mellem det danske vægelsind og den stædighed, der har gjort os til det, vi er i dag. Jantelov og magtens dilemma står for skud.

Mikkel Thøgersens liv kæder begivenhederne fint nok sammen, selv om hans oplevelser af og til virker lidt fragmenterede og uvedkommende. Det er faktisk bogens eneste minus, men som forfatteren Tom Kristensen sagde om den: “Kongens Fald er det bedste, Johannes V. Jensen har skrevet. Den sandeste bog om det danske sind” – det er nok ikke løgn.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter