0 kommentarer

Mystic River af Dennis Lehane

af d. 30. august 2004
Info
 
Sideantal

464

Udgivet

2002

ISBN

87-595-1666-6

Originaltitel

Mystic River (amerikansk)

 

“Mystic River” er en gedigen kriminalroman med et godt plot og sine psykologiske højdepunkter. Mordet på en ung kvinde fører tre mænd sammen, som engang var venner for en kortere bemærkning. Jimmy Marcus, far til den dræbte, Sam Devine, politimand og Dave. Dave, som altid klyngede sig til de to andre, da de var børn. Dave, som ikke havde nogen far. Dave, der som 11-årig satte sig ind i to fremmede mænds bil og først kom hjem flere dage senere.

Bogen er især overbevisende i nogle af dens psykologiske øjeblikke. På et tidspunkt er Dave kommet ud, hvor han har svært ved at bunde, og hans indre dæmoner bliver voldsomt skræmmende. Og det er ikke bare hans kone, han skræmmer livet af. Der er desuden en snert af noget gammeldags sort-hvid detektivroman over Sam Devines telefoniske forhold til sin ex-kone, som pirrer nysgerrigheden.

“Mystic River” er slugt i en mundfuld. Trods et godt plot og nogle usædvanlige beslutninger folk – især romanens kvinder – tager i forbindelse med et mord, kommer den ikke op blandt de bedste. Jimmys svogre – alle småtskårne, voldspsykopater og nærmest ikke til at kende fra hinanden – virker karikerede. Som Dalton brødrene i Lucky Luke, eller som mafiosos i et 30er set-up klædt ud som gangstere i sort hat og frakke. Forfatterens trang til at klæde krimien ud som kølig detektivroman virker akavet i denne moderne politiroman om miljøets betydning for tre drenges opvækst. Men alt i alt er “Mystic River” bestemt et besøg værd.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter