0 kommentarer

Ham af Margrethe Schmidt

af d. 30. oktober 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

245

Udgivet

2006

ISBN

87-7528-645-9

 

Forfatteren skildrer Christians udvikling fra at være en tøvende og usikker mand, der gemmer sig bag fortielser og løgne, til at blive et helstøbt og ærligt menneske.

Christian finder en dag en dagbog, som er skrevet af en ung kvinde under besættelsen og handler om hendes kærlighed til en tysk soldat, som hun møder ved et privat selskab. Denne fortælling er meget smuk og overbevisende, men ender ulykkeligt. Christian graver i hendes og andre kvinders tilsvarende historier. Var de ‘feltmadrasser’ og begik de landsforræderi, eller var de bare ofre for tidens inddeling i ‘de gode’ og ‘de onde’? Han skriver en hovedopgave om disse kvinder og deres børn, som blev kaldt uægte og skyet af andre børn. Dagbogen er skrevet i datidens retskrivning, som giver den et autentisk præg. Arbejdet med datidens fordomsfulde opfattelse af dem, der opførte sig anderledes, hjælper ham til at finde sig selv og meningen med sit eget liv. Han får sit eget barn igen, som han har betragtet og elsket på afstand i 40 år.

Fra bagsideteksten: “Hvorfor faldt hans mor ned ad en trappe, da han var seksten år? Hvorfor blev hans ene tvillingesøster sindssyg, mens den anden blev berømt? Hvorfor kan han elske Ida, som elsker alle, men ikke Alice, der kun elsker ham? … En roman om druk, fortvivlelse og ensomhed. Men først og fremmest om at genfinde håbet”.

Handlingen foregår på Ærø, som man let gætter, skønt byer og steder har ‘dæknavne’. Margrethe Schmidt har et godt sprog og en god dialog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter