0 kommentarer

Kong Salomons miner af H. Rider Haggard

af d. 29. november 2003
Info
 
Sideantal

254

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7128-113-2

Originaltitel

King Solomon's mines

 

Der er ingen tvivl – Tolkien har også læst denne fremragende bog. ”Kong Salomons Miner” er eventyrlig, typisk engelsk og for en bog skrevet i 1885, er den ret nuanceret i sin fremstilling af den hvide mand i det sorte Afrika.

Hovedpersonen og fortælleren Allan Quatermain skal lede Sir Henry og hans ven Mr. Good ind i kukuanernes land. Der skal de finde Sir Henry’s forsvundne bror og Kong Salomons miner som skulle være spækket med de vildeste diamanter. Ud over den noble Good med sit monokel og den ’bredskuldrede og sværlemmede’ Sir Henry, ledsages de af Umbopa, ’en meget høj, smukt bygget og køn mand, meget lys af en zulu at være og omkring ved tredive års alderen’. Quatermain selv ernærer sig som elefantjæger i Sydafrika, og er selvfølgelig noget i retning af en levende legende.

Det korte af det lange er at de skal igennem alle mulige strabadser, men det særligt interessante ved bogen er at der står Ringenes Herre malet henover bogens sider. Først og fremmest har vi ’vandreren’ Umbopa. Som Tolkiens Aragorn, viser den stolte og mystiske Umbopa sig at være Ignosi, kukuanernes forsvundne og retmæssige konge.

Dernæst har vi selskabets mest luskede modstander, Gagool. ’Væsenet’ Gagool beskrives som en ’sammenfalden og vissen abeskikkelse’.

”…og den visne abeskikkelse krøb på alle fire hen i skyggen af hytten, hvor den kastede sig ned.”

Den onde Gagool (som i øvrigt er en kvinde) er ekstremt uhyggelig gammel og hun viser sig præcis som Tolkiens Gollum at være vores helte til uvurderlig hjælp – og ikke til at stole på. Eksemplerne på at den gode J.R.R. har lånt, er legio.

Der slåsses meget og storslået i Haggards bog og den er i vid udstrækning en bog for friske drenge i alle aldre.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter