0 kommentarer

Kode 2112 – skyggerne af Bo Frisov

af d. 23. december 2012
Info
 
Sideantal

357

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7070-226-3

 

Det er forfatterens debutroman og en fremtidsroman. Den handler om to unge, Sara og Lars, som går på skole og kort møder hinanden. Vi er i år 28 efter Den europæiske Unions sammenbrud og verdensfredens indførelse. Børn og unge har indopererede motivatorer, som kontrollerer tankerne og er på skolerne døgnet rundt uden kontakt med forældrene. Deres uddannelse tilrettelægges af coaches, de kan ikke selv bestemme.

Lars’ motivator svigter og han gør ikke noget ved det, selvom han burde gå til læge. I stedet flygter han for at være sig selv. Sara flygter også, hun møder “de frie” som er voksne, der lever i et lille landsbysamfund. Senere møder hun nogle andre unge, som lever i en nedlagt fabrik i opposition til styret. De stjæler madportioner og andet, de har brug for og har også teknologi, så de fx kan se, om nogen er ved at finde dem. Lars og drengen Ole, han har mødt, slutter sig til dem, og Sara og Lars, som har drømt om hinanden, kan endelig være sammen. Men det varer ikke længe, for de bliver fanget, dog slipper Sara og et par andre fri. Resten af bogen handler om forsøget på at ødelægge det nedbrydende system, hvor unge straffes med at komme på Grænsen, hvor de manipuleres psykisk.

Forfatteren har brugt meget energi på at skildre fremtidssamfundet, men nogle løsninger, som fx madportionerne virker lidt latterlige, de kan åbenbart ikke finde ud af at samle, jage eller dyrke maden selv, så de må stadig spise den kunstige mad.

På den ene side er bogen nærmest en ungdomsbog med ung kærlighed, som mest er på drømmeplanet og de gode som kæmper mod de onde, på den anden side er sproget lidt kedeligt og handlingen især i starten lidt langtrukken.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter