0 kommentarer

Klokken i Makedonien af Knud H. Thomsen

af d. 18. november 2007
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

253

Udgivet

1981

ISBN

87-00-64122-7

 

Lummersjov og underholdende fortælling om det græske sind i slutningen af Anden Verdenskrig. Hovedpersonen Jangos fra Athen ankommer til et lille landsbysamfund i embeds øjemed og indrulles straks i en perlerække af bizarre begivenheder.

Landsbyens unge krigsenker henholdsvis tripper og stamper i jorden af længsel efter en duelig mand som Jangos, og i hans egenskab som ingeniør og ufrivillig redningsmand i pressede omstændigheder, bliver den hårdt prøvede atheneser kendt som “lykkemand” for beboerne.

En lykkemand er lige hvad der skal til, når de krogede, gamle mænd i landsbyen drager mod nord over grænsen til Jugoslavien for at hente deres kirkeklokke “Hosianna”, som bulgarerne så frækt har stjålet. Jangos fagkundskab er påkrævet for at stjæle sådan en 350 kilo jernmalm, og undervejs på ekspeditionen konfronteres han gang på gang med makedoniernes særprægede æresbegreber og syn på liv og død og vin og kvinder.

Historien bliver en anelse langtrukken og ensartet omkring midten af bogen, men så kommer der igen fart over feltet.

“Klokken i Makedonien” er kendt som lidt af en klassiker i visse kredse. Kredse der nyder Thomsens underfundige betragtninger om helt almindelige mænd og kvinder.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter