0 kommentarer

Kjeld og jeg bliver væk af Caroline Bruce

af d. 7. februar 2007
Info
 
Sideantal

28

Udgivet

2006

ISBN

87-641-0116-9

Originaltitel

Kjell och jag kommer bort

 

Klokken er ikke engang 5 denne lørdag morgen, da pigen, som er hovedpersonen i bogen, vågner. Hendes tøjdyr Kjeld står ved hendes seng for at fortælle hende, at han mangler overtræksbukser. Selvom det stadig er helt mørkt udenfor, tager hun Kjeld i hånden og lister ind for at vække far, så han kan tage med ud og handle. Han er bare ikke lige helt med på ideen og meddeler, at hun ikke skal komme tilbage før kl. 10.

Det var godt nok ærgerligt, men de to går i stedet i gang med at spise morgenmad ude i køkkenet for at fordrive ventetiden. Køkkenet flyder med diverse lækkerier og madvarer, en umage blanding af bl.a. spegepølse, kanelsnegle, ketchup og cornflakes. Endelig står far da så også op, og de tager bussen ind til stormagasinet.

“Lige så snart, vi var kommet ind, skete det. Kjeld og jeg blev væk.
Far var ikke at se nogen steder.
– Kjeld, sagde jeg. Vi er blevet væk.
Jeg begyndte at svede og fryse på samme tid. Tænk, hvis far aldrig kom tilbage.
– Jeg mener nu mere, at det er din far, der er blevet væk, sagde Kjeld. Du og jeg ved jo nøjagtig, hvor vi er. Det er din far, der ikke aner noget om det. Jeg blev lidt roligere. Kjeld havde faktisk ret.
– Nu hvor vi alligevel er blevet væk, sagde Kjeld, hvor synes du så, vi skal gå hen først?
Jeg tænkte mig om et øjeblik. Svedningen og frysningen var helt holdt op.
– Til legetøjsafdelingen!”

Stormagasinet er uhyggeligt stort, men der er meget at kigge på. Selvom far er blevet væk, så er der overhovedet ingen problemer med at få tiden til at gå. Først går turen til legetøjsafdelingen, men efter at have åbnet en del æsker med spændende indhold, bliver de bedt om at gå. I skotøjsafdelingen prøver de gummistøvler og herefter går turen til en dejlig afdeling med slik. Da en liflig duft når deres næser, finder de frem til en mand der bager vafler. Til alt held har han en mikrofon, heldigvis med god lyd i og far kommer prompte, da han hører sin datters stemme. Det hele ender i ren idyl med at alle 3 går på cafe, hvor de hygger sig med kage og sodavand, Kjeld iført sine nye overtræksbukser.

Temaet i bogen er velsagtens evigt aktuelt for børn og forældre, da det handler om at blive væk i et stormagasin. Noget mange børn vel har prøvet, og som de fleste både børn og forældre bagefter husker som en skræmmende oplevelse. Pigen i bogen lider dog ingen nød og virker absolut ikke tynget af situationen, faktisk har hun det bare rigtig sjovt.

En lækker billedbog, hvor der er kræset for detaljerne. Der er virkelig noget at undersøge for den opmærksomme læser. Noget jeg personligt morede mig over, var situationen i farens soveværelse, hvor pigen kommer ind meget tidligt om morgenen. Over den søvnige fars hoved hænger en boghylde, hvorpå der står to bøger med titlerne: “At sætte grænser” og “Aktive forældre” og billedet på væggen er Edvard Munchs “Skriget” – rart at der også er tænkt på de voksne, som skal læse bogen for børnene.

Kan læses af børn fra 3 år.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter