0 kommentarer

Karen Jeppe: et lys i rædslens mørke – et folks kamp af Kåre Bluitgen

af d. 12. oktober 2017
Info
 
Sideantal

48

Udgivet

2017

ISBN

978-87-93141-37-7

 

”Karen Jeppe: et lys i rædslens mørke – et folks kamp” er andet bind i serien ”De gik forrest”, som handler om danske foregangsmænd og -kvinder på politiske, humanistiske eller videnskabelige områder, fortalt for børn.

Karen Jeppe blev født i Østjylland og var som barn tæt på at dø af lungebetændelse. Hun overlevede, men led resten af livet af et skrøbeligt helbred. Alligevel rejste hun i 1903 som 26-årig til Tyrkiet, efter at have fået kendskab til tyrkernes forfølgelse af det armenske folk, et kristent mindretal i Tyrkiet.

Efter en lang rejse nåede Karen til Tyrkiet, hvor hun bosatte sig i byen Urfa. Her blev hun leder af et børnehjem og adopterede to børn, hvis forældre var blevet dræbt. Hele sit liv kæmpede Karen for at hjælpe det armenske folk, både i Tyrkiet, Syrien og i Danmark hvor hun samlede penge ind til til mad, medicin, undervisning osv.

Op mod halvanden million mennesker blev dræbt under folkemordet på det armenske folk, og Karen Jeppe er af eftertiden blevet hyldet for sin enorme indsats. Alle armenske skolebørn lærer om hende, og i Gylling blev der rejst en mindesten i 2014 til ære for ‘Armeniens Moder’.

Kåre Bluitgen har skrevet en letlæst og letforståelig biografi om en usædvanlig kvinde. Historien er illustreret af fotos samt af små vignetter tegnet af en syrisk kunstner og flygtning, der nu er bosat i Danmark. Tegningerne er charmerende og farverige, men virker for mig lidt malplacerede i den ret dystre beretning om mord, voldtægt og folkedrab.

Bluitgens bog giver en lettilgængelig indføring i et mørkt kapitel af vores historie. Desværre er emnet folkedrab også i dag sørgeligt aktuel med forfølgelser af mindretal over hele verden. Portrættet af den idealistiske og handlekraftige Karen viser dog, at der også i mørket findes lys, og begge dele af historien er vigtig at få formidlet.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter