0 kommentarer

Kanelbutikkerne af Bruno Schulz

af d. 6. maj 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

127

Udgivet

2007

ISBN

978-87-02-06327-1

Originaltitel

Sklepy cynamonowe

 

Polsk-jødiske Bruno Schulz er både nøgtern og sanselig, lidt som Kafka, men også langt mere sværmerisk og poetisk.

Med en fantastisk evne til med ord at fastfryse momenter leverer han med sin fine fornemmelse for personers indbyrdes forhold, og et skarpt blik for detaljerede beskrivelser af det omgivende fysiske miljø, det ene intense og levende stemningsbillede efter det andet. Væggene, blomsterne, rummene – gennem hans pen sitrer alt af stemning og ånder af liv. Menneskene, optaget af trivielle gøremål, ænser ikke livet omkring dem.

Kun en halvgal gamling opdager den underverden af kriblen-krablen af usynligt leben, som er fortællingens fokus. Gennem galskaben opnår han, og vi, indsigt i denne parallelverden, som han udforsker ved bl.a. at omdanne sit loftskammer til et hjem for fugle af alle afskygninger i hundredvis. De flyver, hvirvler, kurrer, og lever et vældigt liv – indtil tjenestepigen Adele underkaster rummet sin rationelle sans for orden og udrenser dét der for hende blot er et kaotisk og tilskidt loftsrum.

En indfølt beskrivelse af en hundehvalps gryende forståelse af den store, usikre og fremmede verden i husets køkken bringer os til haven bagved. En lille bæks vej ud igennem et plankeværk til en forvokset og tæt skov af tidsler følges af en dreng (fortællerstemmen), som dér overrasker en hjemløs. Med en grimasse og et brøl fortrækker han, alt imens solen, varmen, skyggerne, og planternes liv beskrives indgående. Som om planterne og naturen har et eget liv, hvor mennesker blot er statister.

Drengen bevæger sig ud i byens gader og kvarterer, som har hver deres særpræg. Det nye kvarter med dets dårlige efterligning af den moderne verdens effektivitet, og den gamle, fattige og stillestående lille-verden, som kun kan findes provinsbyer i fjerne egne af Europa (forfatteren boede i polsk Galizien). Her ligger de forretninger, hvis vægge er beklædt brune paneler og som har givet bogen navn, og som fører alt mellem himmel og jord; skrammel og nyt, pynt og brugbare ting. Mellem barnets og naturens verden anes en forbindelse.

Bogen er uden egentlig handling, men er med dens billedligt skarpe sanselighed, drømmeagtige stemninger, og lejlighedsvise surrealisme, en lille skønlitterær perle.

“Men lejligheden, denne tomme og forladte lejlighed anerkendte ham ikke, og møblerne og væggene fulgte ham og hans bevægelser med tavst misbehag. Med al denne stilhed om sig, som han stadig stødte imod og måtte forulempe, følte han sig som en ubuden gæst i et eller andet undervandsagtigt druknet rige, i hvilket der gjaldt en anden og særlig tid”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter