0 kommentarer

Kakerlakkerne af Jo Nesbø

af d. 31. januar 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

346

Udgivet

2001

ISBN

978-87-7053-051-4

Originaltitel

Kakerlakkene

 

“Kakerlakkerne” fra 1998 er andet bind i Jo Nesbøs fremragende actionkrimiserie om den skarpsindige og tørstige, norske politimand Harry Hole. Både det drønspændende plot og Nesbøs underfundige humor er oppe i fulde omdrejninger fra første side. Her er forfatterens egen flabede indledning: “Ingen personer eller hændelser i bogen bør forveksles med virkelige personer eller begivenheder. Dertil er virkeligheden alt for utroværdig.”

Norges ambassadør i Thailand, en forhenværende politiker fra Kristeligt Folkeparti og god ven med den kristne statsminister, bliver fundet på et bordel i Bangkok med en sjælden kniv dybt begravet i ryggen. Sagen er ekstra ømtålelig, fordi statsministeren har lovet at få hånd i hanke med strømmen af norske pædofile, der valfarter netop til Thailand for at forlyste sig med de mange mindreårige prostituerede.

Ingen ringere end Harry Hole får tjansen at rede trådene ud i den spegede sag – og for guds skyld diskret, beordrer hans overordnede. Hellige enfold! Hole, som vandt sine sporer i Sydney forrige år på alt andet end diskret vis. Hole, som for tiden mestendels er at finde ved sit foretrukne vandhul, restaurant Schrøder, hvor han inhalerer den nødvendige bedøvelse for at holde de indre dæmoner stangen.

“Kakerlakkerne” er ikke ligefrem nogen turistbrochure for et besøg i Bangkok. Smoggen ligger så tykt, at den brændende sol næsten forsvinder i blytågerne. Ludere og hustlere huserer på hvert et gadehjørne. Varmen, fugten, dekadencen og den mentale forråelse trænger ind gennem porerne på såvel indbyggere som turister og forurener folks sjæle. Nesbø spidder gadepigernes triste skæbner og ‘farangernes’ evige jagt på suset. Det er en forstemmende udgave af Siams hovedstad, vi kastes ud i, men den er naturligvis lige så sand som turistbrochurernes rosenrøde skønmalerier.

Så er der straks mere humør over persongalleriet – eller freakgalleriet, skulle man måske sige. Hole rager med sin 199 cm godt op i landskabet, men han matches så rigeligt af den enorme, pilskaldede og særdeles bramfri texanske overbetjent, der bliver hans kontakt i Bangkoks politikorps – ikke mindst, fordi hun er en hun og hedder Liz. Og så er der den thailandske mafioso, der er albino, og dennes bodyguard, et brølstærkt kødbjerg af en kineser fra Manchuriet, komplet med skaldepande, hårpisk og afgrundsdyb foragt for menneskeliv. For ikke at tale om ambassadørens smukke datter, der mangler den ene arm…

I sin jagt på ambassadørens listige morder støder Harry på alskens menneskeligt kryb, som ikke er mindre afskyvækkende end de allestedsnærværende kakerlakker. Der kommer flere lig på bordet, og selv opnår Harry at blive smidt ud af et vindue, banket gul og blå, skudt, knivstukket, næsten druknet og få stærk strøm igennem sig m.m.m. Nesbø er bestemt ikke karrig med virkemidlerne, når det gælder om at underholde sine forvænte læsere.

Plottet er snirklet og uigennemskueligt som en labyrint indbygget i en kinesisk æske, men som sagt voldsomt underholdende. Mod slutningen er selv neglerødderne bidt væk i et veritabelt James Bond-orgie af vold og blod i stride strømme. Hole bør dog ikke forveksles med den ærkebritiske elegantier, dertil er Bond alt for troværdig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter