0 kommentarer

Kære dødsbog af Sanne Søndergaard

af d. 14. juli 2009
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

213

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-07108-5

 

“Kære dødsbog” er en barsk, men meget livsbekræftende fortælling om Agnes, der ikke længere ser nogen grund til at leve. Agnes bliver mobbet voldsomt af sine klassekammerater, og om 12 dage, når hun fylder 15 år, vil hun begå selvmord. “Kære dødsbog” er Agnes’ dagbog i de 12 dage, hun selv regner med at have tilbage. Med grum humor fortæller hun om sit rædselsfulde liv. Hun er blevet mobbet siden tredje klasse. Hele klassen har været efter hende med de “populære” i spidsen. De har hældt juice i hendes taske, ødelagt hendes mobiltelefon, de skubber og siger at hun stinker, og selvom det er løgn, kan Agnes ikke lade være med at tjekke, når ingen ser det. Alle dem uden for kliken tør ikke andet end at følge trop, så Agnes er helt alene. Hver dag. Fy for fanden, hvor det hårdt.

Det er ikke så ofte vi taler om de lærere, der medvirker til mobning, enten fordi de aldrig opdager hvad der foregår – eller fordi de ganske enkelt ignorerer, når børn i deres varetægt bliver trynet på daglig basis. Men vi forstår godt, hvad der sker, når klasselæreren Susanne konstant er på nakken af Agnes. Læreren ser kun at Agnes er en sur teenager, der skaber en dårlig stemning. Og Susanne er i bund og grund alt for konfliktsky til at se, at de søde og populære elever bruger deres popularitet til at ødelægge andres liv.

Agnes er stærk. Hun kommer fra en helt almindelig familie, der vil hende det godt, selvom de måske ikke er så gode til at høre efter. Men det er nok lidt svært at høre noget, når husets datter for det meste stopper enhver samtale med at råbe og smække med døren.

Agnes’ frustration smækker dig lige i ansigtet, og hendes afmagt over for det liv hun lever er meget, meget nemt at sætte sig ind i. Heldigvis dukker der endelig et menneske op, der ikke bare ser hvad der foregår, men også handler.

En meget fin bog om at være ung og udenfor og alligevel at nægte at lade andre definere, hvem man er.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter