0 kommentarer

Kæledyrene af Bragi Ólafsson

af d. 31. marts 2007
Info
 
Sideantal

198

Udgivet

2003

ISBN

87-595-1792-1

Originaltitel

Gæludýrin, på dansk ved Susanne Torpe

 

Islandsk vanvid er et bekendtskab værd. Det er der rig mulighed for at stifte i ”Kæledyrene”.

Emil er vendt hjem fra London og i færd med at pakke sine nyindkøbte cd’ér og sprutflasker ud, da hans tidligere ven Havadur banker på. I panik flygter Emil ind under sin seng. Herfra følger han med i hvordan Havadur entrerer lejligheden gennem et vindue, og derefter overtager både lejligheden, Emils venner og hans pige.

Det er hamrende hyggeligt, finurligt og underholdende. Ja, det er helvedes morsomt! Plottet er for så vidt ganske simpelt, men da bogens første halvdel skifter mellem jeg-fortælleren Emil, og Havadur fra en ‘altseende’ fortællers synspunkt, skaber forfatteren et kaotisk vanvid hvor læseren undres og nærmest forføres til at læse videre. Det er ikke set før.
Samtidig med at det er bogens styrke er det også dens handicap, for springet mellem de to fortællerstile er unægteligt meget mærkeligt. Denne gordiske knude løses dog i bogens anden halvdel, hvor man får en forståelse for hvad der foregår. Fra da af er der ingen vej tilbage.

Samtalerne mellem hovedpersonerne er et kapitel for sig. Enkelte passager er helt Svend-Aage-Madsen-ske i deres vanvid, uden at være hverken sprælske eller alt for filosofiske.

Det fungerer. Selvom det er vanvittigt er det nemt at følge med i. Hele bogen er ganske enkelt fantastisk godt skruet sammen. Den er bestemt et gensyn værd.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter