0 kommentarer

Joes bog af Jonathan Tropper

af d. 4. februar 2017
Info
 
Sideantal

333

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7146-511-2

Originaltitel

Book of Joe - oversat af Allan Hilton Andersen

 

Joe Goffman forlod sin fødeby Bush Falls for 17 år siden uden at se sig tilbage. Efterfølgende skrev han en satirisk og ret udleverende roman om byen, hvor han ikke lagde fingrene imellem i sin beskrivelse af indbyggerne. Meget til Joes overraskelse bliver bogen en kæmpesucces, som endda filmatiseres med selveste Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Nu har han en hel by på nakken, hvilket dog ikke generer ham det fjerneste, for han er færdig med Bush Falls.

Så får faren et alvorligt slagtilfælde, og storebroren Brad beder Joe om at komme hjem. Selvom Joe og faren aldrig har haft et tæt forhold, og slet ikke efter morens død da Joe var 12 år, tager han straks hjem. Men gensynet med familien og med Bush Falls bliver slet ikke som forventet.

I de år der er gået siden Joe forlod Bush Falls og skrev sin bog, er hans liv nærmest gået i stå. Han kan ikke glemme ungdomskæresten Carly og er aldrig faldet til ro i et forhold, men er gået fra den ene kvinde til den anden. Vennekredsen består nærmest kun af agenten Owen, og heller ikke på skrivefronten er der sket det store.

Gensynet med Bush Falls bliver en barsk omgang for Joe, der må stå ansigt til ansigt med byens vrede indbyggere, der føler sig hængt ud i hans roman. Samtidig dukker en række uafklarede spørgsmål op om barndomsvennerne Sammy og Wayne, og endelig er Joes forhold til storebroren og faren heller ikke så sort/hvidt, som han husker det. Fortrængte følelser dukker op, og Joe må revurdere sine minder om, hvad der er sandt og falsk.

Måske er der en lille smule selvbiografisk materiale i Jonathan Troppers seneste bog. I hvert fald fik Tropper også filmatiseret sin bestseller: ”Syv satans lange dage” med bl.a. Jason Bateman og Jane Fonda på rollelisten. Men derudover er der forhåbentlig ingen lighedstræk, for Joe Goffman er ingen lykkelig mand.

”Joes bog” er en velskrevet, satirisk og tankevækkende coming-of-age roman, om den ansvarsflygtende Joe, der tvinges til at se ungdommens fejltagelser i øjnene. Det er en roman om ungdommens uovervindelighed og store sårbarhed; om lillebyens hykleriske sammenhold – som måske ikke er så hyklerisk alligevel? Og ikke mindst en roman om kærlighed og venskab, og håbet om at få en chance mere.

Jeg var godt underholdt under læsningen, og det er altid befriende at læse en roman med en fejlbarlig hovedperson, der til tider endda er en dum skid.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter