Forfatterportræt: Morten Pape og Planen

af d. 15. juli 2016
 

Morten Pape blev født den 24. oktober 1986 på Amager.

Han har en bachelor i film- og medievidenskab, og for tiden er han indskrevet på manuskriptlinjen på den alternative filmskole Super16.

Han debuterede i 2015 med romanen “Planen”, som omgående strøg ind i mange danske læseres bevidsthed, og den sikrede ham BogForums Debutantpris samme år.

Her møder vi den noget enspænderagtige Morten, der egentlig ikke føler, han hører hjemme i det miljø, han befinder sig i – Amager.

Ligeledes stifter vi bekendtskab med muslimske miljøer, hvor der ikke længere hersker en tro på Danmark og på egentlig integration i samfundet. Der er familier, der går i stykker, der er beskidte rammer i ramponerede huse, hvor stakkels børn vokser op og forsøger at holde fast i en hverdag.
Der er drømme, der er håb, for der er trods alle forskelle sammenhold.
Handlingen udspiller sig i Urbanplanen på Amager, og for så vidt kan boligområdet siges også at være en karakter i romanen. Morten er dog i udpræget grad bogens protagonist. Han vokser op i et understimuleret og lukket miljø, hvor særlige normer og regler er herskende, og det kan virkelig svært at navigere i. Han er en drømmende type og en nysgerrig person.

Morten Papes forbilleder er ikke få og små: Vi er ude i Karl Ove Knausgård, Kim Leine, Tomas Espedal, Cormac McCarthy, Tove Ditlevsen.

Det er ikke vanskeligt at se træk fra Mortens egen opvækst i romanen, og det gør bestemt ikke læseoplevelsen
fladere.

Morten voksede op på Amager i Urbanplanen – et ghettoområde med op mod 2500 boliger og tilhørende store sociale problemer.

I 2014 vandt Morten Pape en kronikkonkurrence i Politiken, og efter sigende var det netop dette debatskabende indlæg, der fik forlag op af lænestolene og til at kontakte denne unge mand.