0 kommentarer

Jeg har ikke noget til gode hos Vorherre af Merethe Stagetorn og Birgitte Wulff

af d. 19. oktober 2014
Info
 
Sideantal

196

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7137-985-3

Originaltitel

Jeg har ikke noget til gode hos Vorherre

Udgave

1.udgave

 

Det er oppe i tiden med biografier – eller erindringsbøger – skrevet af nulevende personer. Det er egentligt ret sjovt, for som læser vil man som regel gerne vide, hvordan en historie ender – er det en “de levende lykkelige til deres dages ende” eller er det en “så kan de lære det” slutning.

Men i erindringsbøger fortalt af mennesker, som vi hører om i vores dagligdag, bliver det hele lidt mere nærværende – jeg føler mig i hvert fald beriget af, at Merethe Stagetorn fortæller om, hvordan hun blev til den hun er – og hvordan hun har det med det.

Merethe er født på Stevns af jævne forældre – og blev som 21 årig gift med den 10 år ældre succesfulde advokat Ove Stagetorn. Merethe beskriver det som, at Ove tog hende under sine vinger som en anden Eliza og førte hende ind i selskabslivet, købte det tøj, han synes hun skulle gå i – og stod for hendes almendannelse.

Det kan jo godt lyde lidt arrogant, men som Merethe fortæller det, blev det gjort på yndigste vis og med konduite og stor kærlighed – en kærlighed, der holdt i mange år og som, da Merete skriver bogen, stadig er stærk – også selv om Ove ikke længere mentalt er til stede. Han sidder i sin kørestol, og der har han trukket sig tilbage fra livet og sin familie, selvom han hverken er dement eller har Alzheimers. Merethe elsker ham stadig og passer på ham.

Få dage før jeg købte bogen døde Ove Stagetorn, og det fortættede fortællingen for mig. For hvordan kommer Merethe nu videre. Jeg ønsker hende og hendes familie det bedste.

Merethe fortæller, hvordan hun med ansvaret for to børn og et blomstrende selskabsliv magtede at tage en juridisk embedseksamen, der førte frem til, at hun er en af de kendteste forsvarsadvokater i Danmark. Hun fortæller, hvorfor det er så vigtigt at forsvare rockere, mordere og pædofile – og hvordan hun formår at leve med at vide, at mange af de mennesker hun forsvarer, har gjort noget grimt.

Hvis man vil vide mere om den indfaldsvinkel anbefales det at læse hendes bog “Forsvarsadvokaten”, der beskæftiger sig med det paradoksale i at forsvare ikke kun mennesker, der frikendes, men også sørge for at samfundets udskud ikke får en strengere dom, end loven foreskriver.

Denne bog “Jeg har ikke noget til gode hos Vorherre” handler i større grad om mennesket Merethe og er hendes status over hendes eget liv og hvad hun har opnået, og hvad hun har skabt både karrieremæssigt, men også familiemæssigt.

Hun er en slagfærdig kvinde, og et sted sammenligner en af hendes venner hende med Dronning Margrethe – og den sammenligning er ret fin. Både Merethe og Margrethe har pli og dannelse og de kan være sig selv bekendt.

Bogen er flot skrevet af Birgitte Wulff, der formår at fange Merethe i ordene og få en karismatisk person ned på papir. Jeg følte mig enormt beriget, da jeg lukkede bogen, og derfor skal den have 5 stjerner.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter