0 kommentarer

Ingenmandsland af Kirsten Thorup

af d. 17. marts 2004
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

185

Udgivet

2003

ISBN

87-02-02363-6

 

Efter konens død er gamle Carl Sørensen faldet så tydeligt af på den, at søn og svigerdatter får ham tvangsindlagt på plejehjem. Den svigtende hukommelse gør det stadig sværere for ham at holde fast på virkeligheden, men hjernens kortslutninger ligner til forveksling barmhjertighed, når man er bag låste døre.

”Ingenmandsland” behandler, hvordan vi takler vores ældre, når de går demente mod enden. Det er ikke rigtig noget nogen har lyst til at deltage i, og det må romanen så prøve at overkomme. Som udgangspunkt er det en velfortalt og indtrængende roman om et væsentligt emne. Beskrivelsen af Carl Sørensens indre tumult vil få de fleste til at skæve undersøgende til deres nærmeste – ville de spærre dig inde? Datteren kæmper fortvivlet for at få genoprettet et forhold til sin far, men det er ved at være for sent, og hendes umulige benægtelse af situationen er ægte og såre genkendelig.

Læserens behov for indlevelse synes imidlertid at blive ofret på realismens alter. Måske er det for at hindre blødsødent søberi, at historien konsekvent holder midten af den realistiske sti, men resultatet er, at læseren til tider kan miste fornemmelsen af at være midt i en skønlitterær fortælling. Det hele kommer til at virke endog meget dagligdags, som var historien allerede fortalt – igennem hækken inde fra naboen, af forældre, på arbejdspladsen.

Kirsten Thorup kan mere end ”Ingenmandsland” viser. Læs ”Bonsai” (2000) og oplev en forfatter, der virkelig brænder igennem.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter