0 kommentarer

Illustreret Danmarks-historie for folket. Bind 1. De ældste tider : fra verdens skabelse og til og med jægerstenalderen af Claus Deleuran

af d. 4. marts 2020
Info
 
Sideantal

48

Udgivet

1988

ISBN

87-7731-027-6

Originaltitel

Bind 1. De ældste tider : fra verdens skabelse og til og med jægerstenalderen

 

Claus Deleurans livsprojekt med at gendigte danmarkshistorien som tegneserie tager sit udgangspunkt i verdens skabelse, og zoomer ind på de steder på kloden, hvor dele af landet Danmark dengang lå. Vi er helt tilbage ved the big bang, selve universets opståen, som Deleura redegør for med udgangspunkt i både videnskab, filosofi og forskellige religion. Samtidig drages der løbende paralleller mellem de forskellige religioner, deres figurer, ritualer og symboler.

Det er overordnet set et imponerende værk, og en enorm viden Deleuran stiller til skue, og endnu mere imponerende at det virker som om han har overskuddet til at improvisere undervejs, drage sin egne slutninger og stille sine egne hypoteser. Stoffet i dette bind handler om tiden fra klodens skabelse til et par tusind år før kristus, en tid der selvklart ikke er så veldokumenteret som de sidste par tusinde år, og derfor er der netop mere rum til egne refleksioner. Det udnytter Deleuran optimalt. Perioden ligger så langt tilbage i tiden, at der faktisk ikke er meget “Danmark” endnu. Det er tiden før begrebet “nation”, der går mange sider før de første mennesker optræder og egentlig civilisation kommer vi kun i nærheden mod slutningen, hvor agerbrug langsomt bliver introduceret – for datidens familier af rent praktiske årsager. For at kvinden ikke skulle gå langt for at skaffe føde.

Man skal forstå at det ikke er en traditionel tegneserie, men netop en illustreret udgave af danmarkshistorien; det er tekst med billeder til, og ikke en tegneserie med talebobler und alles. Målgruppen er voksne eller større historieinteresserede børn, der kan kapere den faktainficerede fortælling.

 

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter