0 kommentarer

Sepp: en biografi om manden, der ændrede dansk fodbold af Christoffer Rosenløv Stig Christensen

af d. 7. marts 2020
Info
 
Sideantal

445

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-16418-3

Udgave

1. e-bogsudgave

 

Christensens 445 sider lange biografi om Josef Emanuel Hubertus Piontek, eller bare Sepp Piontek, som han er kendt som både i Fodbolddanmark og Fodboldtyskland, bygger på talrige samtaler med den tidligere landstræner i hans hjem i Blommenslyst på Fyn, med hans familie og med nogle af de største profiler fra 1980’er landsholdet, bl.a. Preben Elkjær, Morten Olsen, Frank Arnesen og Michael Laudrup. Resultatet er et autentisk og varieret billede af sports- og privatmanden Piontek, garneret med et væld af spændende, underholdende og sjove anekdoter.

Selvfølgelig er det danske landsholds store bedrifter ved EM- og VM-slutrunderne i 1980’erne et centralt emne med mange detaljer omkring spillerne, modstanderne, kampenes forløb, taktiske beslutninger osv. Men der er ligeledes stor fokus på den udvikling, landsholdet gennemgik i Sepp-årene mellem 1979 og 1990: nemlig fra et temmeligt ustabilt hold med meget svingende resultater til et af verdens bedste landshold, som ikke kun skabte resultater men også spillede fodbold på så underholdende en måde, at det internationalt blev kendt som Nordens brasilianere.

Christensens biografi giver også et godt indblik i Pionteks gøren og laden før og efter hans tid i DBU. Læseren får indblik i Sepps opvækst i krigsårene, hans schlesiske hjemby Breslau, som dengang var en del af Tyskland, og som i dag ligger i Polen og hedder Wrocław. Om fordrivelsen af hans familie efter 2. verdenskrig, familiens tilværelse som flygtninge, og om familiens nye hjemstavn i det østfrisiske Leer, ikke langt fra Bremen, hvor det gjaldt om at opbygge en ny eksistens.
Efter en udførlig beretning om Pionteks karriere som professionel fodboldspiller for den nordtyske traditionsklub Werder Bremen og det tyske A-landshold følger vi Pionteks første skrid som træner i Werder Bremen, Fortuna Düsseldorf og St. Pauli, og hans første udlandseventyr som landstræner på Haiti, hvor han bl.a. måtte slås med spillere, der til tider stolede mere på voodoo-ritualer end på trænerens instrukser. Pionteks senere jobs i tyrkisk og saudiarabisk fodbold bliver ligeledes omtalt. Det samme gælder hans tid på trænerbænken i AaB og Silkeborg og — sidst, men ikke mindst — hans job som grønlandsk landstræner, hvorefter globetrotteren Piontek afslutter sin karriere i 2004.

Christensens meget underholdende og informative biografi om Sepp Piontek er samtidig en enestående førstehåndsberetning om Danish Dynamite-holdet og dansk fodbold i 1980’erne. Men det er også en fortælling om den — især i den første tid temmelig store — kulturelle forskel mellem den tyske træner med sin strikse „Ordnung muss sein“-tilgang og hans danske spillere med deres mere afslappede „det skal nok gå“-indstilling, og hvordan det med kombinationen af de to lykkedes at skabe noget nyt og at få succes. Det lykkes for Christensen at tage læseren med i Pionteks livshistorie, så det næsten føles, som om man sidder ved bordet i Pionteks hjem i Blommenslyst på Fyn og som om det er Sepp Piontek selv — manden, der ændrede dansk fodbold — der over en kop kaffe fortæller om sine mange fodboldeventyr gennem mere end fire årtier.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter