0 kommentarer

Ikke et land for gamle mænd af Cormac McCarthy

af d. 29. juli 2014
Info
 
Sideantal

249

Udgivet

2006

ISBN

87-02-04074-3

Originaltitel

No country for old men

 

Cormac McCarthy er en forfatter jeg først har fået øje på efter begge de fremragende filmatiseringer af hans bøger, “Vejen” og “Ikke et land for gamle mænd”. Den sidste står så klart og tydeligt for mig, måske pga. af virkelig gode skuespillerpræstationer af især Tommy Lee Jones, Javier Bardem og Josh Brolin. At læse bogen bagefter er som at se filmen igen, bare i directors cut udgaven.

Llewlyn Moss bor i en trailerpark med sin kone og sidder en dag i nærheden af Rio Grande floden på jagt. Han observerer nogle biler der står stille i det øde ørkenlandskab og vælger at undersøge dem. Det viser sig at være de blodige rester efter en mislykket narkohandel. Moss finder en taske fyldt med dollars og vælger at tage den med hjem, men han har efterladt en hårdt såret mexicaner i en af bilerne og får dårlig samvittighed, da han ikke hjalp manden. Han tager tilbage ud på morgenen, men han er ikke den eneste, der dukker op derude, og så går den vilde jagt, ført an af den måske værste psykopat lejemorder nogensinde beskrevet i litteraturen: Chigurh.

Historien om jagten på Moss er utrolig spændende og samtidig en rædselsfuld rejse i meningsløshed og ren ondskab. Men også den aldrende sherif Ed Tom Bell leder efter Moss, og han vil gerne hjælpe ham. Bell står også for den anden del af bogen, der indleder flere af kapitlerne. Med små anekdoter eller tilbageblik på sit liv, fortæller han om et USA han ikke længere kan genkende og ikke føler sig hjemme i. Det er ikke længere et land for gamle mænd. Det er fremragende fortalt i stærk kontrast til jagten på Moss. Sheriffens indre dæmoner og hans fortid har stor indflydelse på hans indgriben i sagen.

McCarthy skriver kort og præcist uden de store armbevægelser. Man vænner sig efterhånden til de manglende anførselstegn, når personerne snakker. Jeg er kommet frem til, at man koncentrerer sig mere om bogen, når man ikke lige kan gennemskue, om der bliver sagt noget lige nu, og af hvem… Samtidig er hans sporadiske brug af kommaer også iøjnefaldende. Det er en barsk historie, fra en barsk del af USA på grænsen til Mexico. Det er et flot tidsbillede af et USA i narkoens og voldens nådesløse hærgen. Det er hverken en bog eller film, jeg glemmer igen. Man får på samme tid en god fortælling og et tankevækkende syn på USA’s samfund. Kan varmt anbefales, også selvom man har set filmen, bogen tilfører en del nye indslag fra sheriffen, som ikke er med i filmen, og de er guld værd!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter