0 kommentarer

Nogen har sovet i min seng af Kristiina Lähde

af d. 24. februar 2015
Info
 
Sideantal

216

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7151-045-4

Originaltitel

Joku on nukkunut vuoteessani

 

“Nogen har sovet i min seng” er den prisbelønnede, finske lyriker Kristiina Lähdes romandebut – og en vellykket én af slagsen. Lähde inviterer os med indenfor i et ydmygt rækkehuskvarter i den isnende polarvinter, hvor menneskeligt samvær er en livsbetingelse. Og omvendt: Hvor fraværet af nærvær kan gøre os fysisk syge.

En morgen vågner Rosa op og finder en fremmed mand i sin seng. Manden opfører sig, som om han bor i huset. I skabene ligger hans tøj i sirlige stabler, på badeværelset befinder sig alle hans toiletgrejer, piller og talrige måleinstrumenter.

Rosa ved godt, at hendes liv er kaotisk. Hun lider måske endda af stress. Men alligevel: Hun ville vel kunne huske, hvis hun havde mødt denne mand før; inviteret ham med hjem? Hun prøver på sin egen forsigtige måde at konfrontere ham, men han svarer underligt undvigende. Hvis han overhovedet svarer.

Manden er ikke ubehagelig, ikke anmassende, bare meget – fersk. Og fåmælt. Hvordan skiller man sig af med en mand, man ikke kan tale med, og som insisterer på, at man er hans kone? Rosa opsøger sin læge, politiet, en privatdetektiv, men den bedste respons får hun næsten fra en venligt smilende papmand i en malerbutik. Bare ærgerligt, han kun er i to dimensioner. Hen ad vejen opstår dog en vis tvivl om, hvorvidt romanens andre mænd har særligt mange flere facetter at byde ind med.

Onni, den fremmede mand, er ikke just en følelsesmæssig begavelse. “Han drømte ikke om ændringer. Alt var normalt, hvilket vil sige som før, hvilket vil sige godt.” Her har han første gang lavet mad til Rosa:

Hvad er det her? spurgte Rosa.
Det er mad, sagde Onni forbavset.
Hvad slags mad? spurgte Rosa.
Mandagsmad, svarede Onni.
Mandagsmad? gentog Rosa.
Dagens opskrift fra Hele årets kogebog.
Er der ikke noget navn på opskriften? spurgte Rosa undrende.
Anden mandag i november, svarede Onni neonbøjende.

“Nogen har sovet i min seng” er en barok, morsom og meget finsk roman. Af og til kammer Lähde over i det fortænkte, men i det store hele sidder man og klukker hele vejen hen mod den uundgåelige finale.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter