0 kommentarer

Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik af Robin Sloan

af d. 10. november 2014
Info
 
Sideantal

295

Udgivet

2014

ISBN

978-87-996512-3-8

Originaltitel

Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore

 

“Dan Brown i Silicon Valley”. Så præcist karakteriserer New York Times denne hyggelige mysterieroman, der har mange af de samme elementer: Moderne, videnskabeligt orienteret kærestepar møder ældgammel kult, og så går den vilde jagt på koden, der måske kan løse selve livets gåde. Her er alt, hvad genren kræver af lynende intelligente helte, sære folk i sorte kapper og falske reoler, der fører ned i iskolde krypter.

Robin Sloans personer er lige så endimensionelle og karikerede som Dan Browns, og hans historie lider ydermere under ikke at være voldsomt nervepirrende. Ikke så meget som en bloddråbe bliver spildt undervejs. Men pyt, man er glimrende underholdt og skutter sig af hygge, lige som med barndommens eventyrlige bøger fulde af mystiske tegn og hemmelige huler.

På jagt efter job gennemtrawler Clay Jannon San Fransiscos stejlt bakkede gader og ser ved et tilfælde et opslag i vinduet til en boghandler: Nattevagt søges. Clay får tjansen i den støvede butik med de meterhøje reoler, der kræver lange stiger og en vis adræthed at betjene.

Kunderne ikke er helt almindelige – ofte ældre mennesker, der kommer for at låne tykke bøger med guldskrift på ryggen mod at udlevere en personlig kode. Butikkens indehaver, gamle hr. Penumbra, beder Clay om at beskrive kunderne og deres sindstilstand i den seneste af en serie logbøger, der rækker over hundrede år tilbage i tiden.

Der er noget muggent ved hele. Sammen med et par ressourcestærke venner og sin nye kæreste, Kat, beslutter Clay at undersøge sagen. Til alt held arbejder Kat hos Google i Mountain View, et højteknologisk hotspot, hvor både idealismen og midlerne er ubegrænsede: Man ønsker simpelt hen at akkumulere al tilgængelig viden og dele den med menneskeheden. Hvis nogen kan hjælpe med at komme til bunds i mysterierne, er det de gæve nørder i Google.

Den åbne, omfavnende attitude i den hyperavancerede it-gigant står i grel modsætning til den afvisende hemmelighedsfuldhed hos selskabet “Den Stadige Stræben”, som Clay og hans venner finder frem til. Den eksklusive bogkult opererer flere steder i verden under mottoet “Festina lente” (skynd dig langsomt) og har da også været 500 år om at bryde en gammel bogstavkode.

Sporene fører tilbage til den legendariske, italienske bogtrykker, Aldus Manutius, der døde i 1515. Eller gjorde han? Moderne teknologi og gamle dyder støder sammen i jagten på sandheden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter