0 kommentarer

Holger Danske af B. S. Ingemann

af d. 27. november 2014
Info
 
Sideantal

62

Udgivet

1945

 

Sproget, som vi nærmest ikke bruger mere er i denne bog så fuldkomment. Det er ældre gloser og rim og poesi. Men samtidig er det danmarks historie. Det er Å med to A´er og det er navneord med store forbogstaver.

Holger Danske har mange af os nok besøgt, altså der på Kronborg, men hvor mange af os kender reelt hans historie og hans baggrund?

B. S. Ingemann formår i denne bog at skrive om og til folket. Det er med folkets røst, at man får disse digte ind under huden. Man har en fornemmelse af, at være tilbage i tiden, og kan se de forskellige slag og krige og sejre og sange for sig. Det er meget specielt og meget trygt.

I bogen finder man også baggrunden for en af de sange som flere af os nok har hørt nemlig digtet: “I alle de Riger og Lande”. Det er nok ikke en sang ret mange ved hvor egentlig kommer fra, men den er altså at finde i denne bog.

At bogen samtidig er på så få sider er egentlig en stor fordel, for digte kan sige meget mere end romaner i nogle tilfælde, og selv om man kunne skrive masser af historier omkring Holger Danske, så er det faktisk rart at få hele historien serveret på denne måde. Det gør det meget mere overskueligt.

B. S. Ingemanns første poetiske værker er tilbage fra ca. 1810, og handler mere om hans rejser end om danmarkshistorien hvorfor denne bog er lidt speciel, da det ikke er hans primære felt at skrive omkring. Det blev det først senere hen, og han har altid kunne gengive historien på en måde så nærmest alle kan forestille sig hvordan det hele foregik.

HOLGER PAA KÆMPEHØIEN

Hver gang jeg seer over Marken,
Hvor Kæmpehøien end staaer,
Mit tusindaars Hjerte sig rører
Alt som jeg var elleve Aar.

Jeg maa opstige paa Høien
Og see paa de Stene graae;
Paa mægtige Overligger
Jeg atter mig hvile maa.

Og suser det over Skoven
I Bøgenes Fødeland,
Og bruser det dybt fra Voven,
Jeg nikker til Skov og Strand.

Ret aldrig Hjertet forgjetter
Den Høi, den Skov og den Strand –
Endnu har min Sjæl dog hjemme
I Kæmpernes Fædreland.

Har du mod på at læse mere så kan jeg godt anbefale bogen. Jeg har selv læst flere af B. S. Ingemanns bøger, og selv om der er stor forskel på dem, så nyder jeg måden hans tekster er på, og ikke mindst det gamle sprog som vi ikke benytter mere idag.

Jeg har dog valgt at give den 4 stjerner da jeg ved mange i dag vil have svært ved sproget i den. Men smukke ord kan man ikke komme udenom.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter