0 kommentarer

Høst 1943 af Erik Juul Clausen

af d. 28. oktober 2008
Info
 
Sideantal

384

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7070-079-5

Originaltitel

Høst 1943 : besættelse og modstandsvilje

Udgave

1.udgave

 

Hvilken fornøjelse at læse ‘Høst 1943’!
Erik Juul Clausen tager os for tredje gang med til den jyske hede, på egnen omkring Karup, hvor den tyske besættelsesmagt i særdeleshed huserer. Her ligger flyvestation Grove, der netop i 1943 er under kraftig udbygning med startbaner til jetfly.
Tyskerne tror stadig på sejr, men vor hovedperson, spille- og landmanden Stefan Koustrup, ved bedre. Han – og mange danskere med ham – aner, at vinden blæser i retning af en allieret sejr, og troen bliver cementeret 29. august 1943, hvor den danske regering for første gang, men til gengæld utvetydigt, giver et rungende nej til de stadigt stigende tyske krav.
Stefan er en mand, der med lige stor glæde omgås såvel de tyske besættelsestropper som medlemmer af den danske modstandsbevægelse. Han spiller ved tyskernes baller og bruger nætterne til at sabotere telefonledninger.
En af sabotagerne går nær galt, men Stefan klarer sig igennem, selvom han længe må frygte for sit liv. Og angsten bliver ikke mindre, da hans karl, Laurids, tages til fange af tyskerne og kommer på et tortur-ophold i Gestapos hovedkvarter på Aarhus Universitet.
De slipper begge igennem med skindet på næsen og uden at snakke over sig, men Stefan må til gengæld finde både sin elskede hund skudt og sin gård afbrændt.
Dramatik mangler der ikke, men i bedste Clausen-stil er dramatikken holdt på et realistisk niveau. I hans bøger findes ikke sort og hvidt, kun et utal af grå nuancer. De gode er ikke bare gode. De onde til gengæld ikke bare onde. Akkurat som herude i virkeligheden.
Og ligesom i virkeligheden efterlades læseren også i bogen med løse tråde og uopklarede hændelser. Ikke alt kan forklares – og ikke alt SKAL forklares.
Clausens bog har kun én fejl: At det er den sidste i trilogien.
‘Operahuset på heden’, ‘Spillemandens krig’ og ‘Høst 1943’ tager os med fra 1939 til 1943. Her finder forfatteren det på sin plads at slutte fortællingen om besættelsestiden.
Men vi vil gerne høre mere, Clausen! Vi vil vide, hvordan Stefan klarer sig igennem de sidste halvandet besættelsesår, og vi vil vide, hvordan han reagerer på opgørene omkring 5. maj 1945.
Så herfra kan der kun lyde en opfordring til forfatteren: Gør trioen til en kvartet og giv os en sidste sang fra heden!

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter