0 kommentarer

Hjerneskælv af Zenia Johnsen

af d. 30. oktober 2016
Info
 
Sideantal

110

Udgivet

2016

ISBN

9788771512502

 

En postkortroman, kalder forlaget Zenia Johnsens første roman “Hjerneskælv”. Som om titlen ikke var underlig nok i sig selv. Men når det er Jensen & Dalgaard, der udgiver bogen, ved jeg af erfaring, at der er lagt op til en god læseoplevelse, af den slags man ikke lige falder over hver dag. Jeg blev heller ikke skuffet denne gang.

Den unavngivne kvindelige hovedperson er faldet ned af en trappe, og har slået hovedet ind i en mur. Hårdt. Hun er sygemeldt med hjernerystelse, og bogen beskriver gennem 74 postkort, hendes oplevelser i den forbindelse. Og jeg kan ligeså godt sige det som det er: Det er utroligt godt skrevet!

Postkortet er et medie til envejskommunikation, hvor afsenderen ikke forventer at modtage svar, og hvor afsenderen ikke bliver på samme sted ret længe ad gangen. Det tror jeg heller ikke hovedpersonen gør. Der er bare nogle ting, nogle oplevelser, sindsstemninger og dagligdags fortrædeligheder, der lige skal skrives ned. Ikke til nogen bestemt, og ikke som debatoplæg. Bare fordi. Og beskrivelserne er ikke låst fast et bestemt sted. Hovedpersonen flytter sig hele tiden i sin helingsproces. Nogle gange rejser hun videre, andre gange tilbage. For det er ofte sådan helbredelse er.
Postkortene er korte, hvilket ligger i mediets natur, og teksterne er komprimerede, hvor det de virkelig handler om oftest står mellem linjerne. Og så er det morsomt. Zenia Johnsen mestrer den svære kunst det er, at underspille vanskelige emner så de både fremstår dybt alvorlige og hylende morsomme på samme tid. Men man skal ikke lade sig narre, der er stor dybde i hele bogen.

Som en af de efterhånden alt for mange, der gennem et nærtstående familiemedlem, har haft stress tæt inde på livet, slog det mig mange gange, at Zenia Johnsens beskrivelse af tiden efter en hjernerystelse, på rigtig mange områder minder om en stressramts kamp for at vende tilbage til hverdagen.

Bogen er kort, og den er hurtigt læst. Men den er også en af den slags bøger, der kommer til at ligge indenfor rækkevidde i lang tid, for den er god at vende tilbage til. Sådanne bøger er der alt for få af, så tak til Zenia Johnsen for en perle uden udløbsdato. Og tak til Jensen og Dalgaard for at turde.

Følgende indsigt har jeg fået af at deltage i kommunens fastholdelsesforløb de seneste to uger: Ordet ‘fremadrettet’ bruges i stedet for punktum. Sådan her: ‘Det vil jo blive nemmere for dig – fremadrettet.”
Postkort nr. 34.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter