Forfatterportræt: Merete Pryds Helle

af d. 2. marts 2017
 

Merete Pryds Helle blev født den 13. oktober 1965 i Charlottenlund, hvor hun voksede op i et parcelhuskvarter. Hun blev en del af Forfatterskolen i 1988-1990, hvor hun fik retning på sine tekster, og sidenhen tog hun en bachelor i Litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Her specialiserede hun sig i middelalder og renæssance.

Det var i 1990, Merete Pryds Helle fik sin debut, og det var med novellesamlingen ”Imod en anden ro”. Den skrev hun, samtidig med at hun gik på Forfatterskolen. Det var med romanen Fiske i livets flod fra 2000, hun fik sit folkelige gennembrud. Det er en roman, der foregår i forskellige tidsaldre, hvor temaet er, at på bunden og er alle mennesker til alle tider identiske, idet vi tumler med de samme grundlæggende aspekter.

Det fine med Merete Pryds Helle er, at hun er svær at placere i en såkaldt tematisk boks, idet hendes fortællinger rækker ud og skaber nye forhold og perspektiver. Hun er med andre ord en meget afprøvende og formbrydende forfatter. Hun har således udgivet en SMS-roman. Hun skriver blandt andet prosa for voksne, børnebøger, anmeldelser, essays, radiospil, sonetter.

Det er med Folkets Skønhed, hun for alvor er brudt igennem hos den almene, læsende dansker. Romanen er meget inspireret af forfatterens egen slægtshistorie, hvor Marie (hovedpersonen) vokser op i et fattigt hjem på Langeland, hvor vold er på menuen på daglig basis. For denne roman har hun blandt andet høstet Politikens Litteraturpris og De Gyldne Laurbær.

 

Læs mere om forfatteren og læs anmeldelser af hendes bøger her