0 kommentarer

Hjemkomsten. Fædre, sønner og landet imellem dem af Hisham Matar

af d. 5. marts 2017
Info
 
Sideantal

297

Udgivet

2017

ISBN

9788702221909

Originaltitel

The Return. Fathers, Sons and the Land in Between
Oversætter: Mich Vraa

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

Hisham Matar har skrevet en del bøger, hvoraf flere er oversat til dansk, men dette er den første af hans bøger jeg har læst. Kort fortalt er det en erindringsbog om det at vende hjem til det land, familien stammer fra, for at finde sin far og sine rødder.
Landet er Libyen, det arabiske forår er sprunget ud og Gaddafi er død. Men hvordan finder man sine slægtninge i det kaos, der hersker og lever hans far Jaballa Matar stadig. Hisham Matar ved, at han har været politisk fange, han ved han har været indsat i det berygtede Abu Salim-fængsel, hvor en massakre i 1996 kostede 1.200 indsatte livet, og han opsøges af en mand, der mener at have set hans far i live i 2002, men ti år er lang tid og meget kan være sket.

Det er en meget bevægende bog, der får fat i følelserne hos læseren. I disse tider, hvor vi har så travlt med at lave fjendebilleder af hver en fremmed, er det godt at bøger som denne bliver skrevet. Det indblik den giver i Matarfamiliens liv, og den frygt de har levet med, kan ikke undgå at sætte tanker igang om den verden vi lever i. Jeg tænker forskellen er ikke så stor på os mennesker, det er de samme følelser, den samme kærlighed til familien, landet og livet, kun frygten skiller os….for vi har ikke levet under de samme vilkår.

En meget velskrevet bog, som bliver i bogsamlingen for, om nogle år, at blive læst igen.
Hisham Matar blev født i New York i 1970 af libyske forældre og tilbragte sin barndom i Tripoli og Kairo. Siden 1986 har han boet i London. “Hjemkomsten” blev valgt som én af New York Times’ 10 bedste bøger i 2016.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter