0 kommentarer

Historien om Smukke Pige af Rachel Simon

af d. 9. september 2013
Info
 
Sideantal

372

Udgivet

2013

ISBN

978-87-92621-82-5

Originaltitel

The story of Beautiful Girl

 

Da det en novemberaften i 1968 banker på døren hos Martha Zimmer, er hun ikke klar over, at de følgende begivenheder vil ændre hendes liv totalt. I den øsende regn står et ungt par, en hvid kvinde og en sort mand, og selvom Martha normalt aldrig lukker fremmede ind, gør hun det alligevel den aften.

Hun bliver snart klar over, at de er på flugt – og at de har en lille nyfødt pige med sig. Og da det igen banker på, og det denne gang er fra den nærliggende Pennsylvanias Statsskole for uhelbredeligt syge og evnesvage, overrasker Martha igen selv, da hun følger den unge kvindes bøn om ikke at sige noget om barnet, da vagter tvinger kvinden med sig, mens manden flygter ud i skoven.

Sådan starter Rachel Simons roman om Smukke Pige og Nummer 42, begge beboere på Pennsylvanias Statsskole for uhelbredeligt syge og evnesvage, som forelsker sig og beslutter sig for at flygte fra en yderst barsk tilværelse på skolen.

Dengang var der ikke stor forståelse for handicappede, som man ikke mente, havde samme følelser som normale mennesker. Mange børn blev afleveret som ganske små på sådanne institutioner, hvor de var underlagt deres plejeres luner, og måske aldrig så deres familier igen.

Rachel Simon har selv en handicappet søster, som dog voksede op sammen med familien, men en tv-udsendelse i 1972 viste Rachel en verden, hun aldrig havde forestillet sig eksisterede. Det var lykkedes en journalist at snige sig ind på Willowbrook State School, og billederne han smuglede ud, chokerede hele landet.

Det blev starten på Rachels interesse for de statslige institutioner, og som voksen besluttede hun sig for, at hun ville fortælle institutionernes beboeres historie. Hun har taget udgangspunkt i en helt konkret skæbne om en ung, døv mand, som i romanen er blevet til nummer 42, men selve romanen er fiktion.

“Historien om Smukke Pige” er en både smuk og rørende fortælling. Jeg blev grebet af personernes skæbner, og havde til tider svært ved at holde tårerne tilbage. Her er både godhed og grusomhed, og jeg var chokeret over at læse, om de forhold udviklingshæmmede levede under helt op i 1970’erne.

En varm og vedkommende fortælling om, hvordan kærligheden kan blomstre pludseligt og de mest uventede steder mellem alle slags mennesker, og samtidig en historie om et af de mørke kapitler i USA’s historie.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter