0 kommentarer

Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg

af d. 3. marts 2015
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

184

Udgivet

2003

ISBN

87-00-18446-2

 

Selvom jeg for mange år siden stiftede bekendtskab med “Den kroniske uskyld” besluttede jeg for nylig at genlæse romanen – bare for at finde ud af om bogen stadig holder eller om jeg med alderen har ændret syn på Rifbjergs generationsroman.

Romanens hovedperson er teenageren Janus, der ikke hører til blandt klassens populære elever.

Da han bliver ven med den kønne, intelligente og populære klassekammerat Tore ændres han status sig en smule, men Janus er alt andet kun accepteret via sit venskab med Tore; drengen som pigerne forelsker sig i og som drengene er misundelig på.

Da Tore bliver kæreste med den jævnaldrende Helle bliver Janus igen sat ud på et sidespor, og det virker som om Janus næsten kun lever gennem Tore og Helle.

Janus idealiserer både Tore og Helle og er som følge heraf ikke i stand til at danne nye venskaber endsige finde en sød kæreste selv.

Forholdet mellem Tore og Helle bliver aldrig fysisk, hvilket Helles dominerende og usympatiske mor beslutter sig for, at udnytte.

Bevidst forfører Helles mor datterens kæreste, hvilket Helle finder ud af – og hun bliver selvfølgelig fuldstændig knust over, at både moderen og kæresten har bedraget hende.

Helle bliver så knust, at hun ender med at begå selvmord, hvilket endelig får Janus til at åbne sine små øjne og se hvor meget han faktisk har sat både Tore og Helle op på en piedestal. Måske er det Janus, der er den psykisk mest raske, og ikke Tore!

“Den kroniske uskyld” må nok kategoriseres som et af Rifbjergs absolutte hovedværker, faktisk i en sådan grad at romanen må betragtes som en moderne klassiker i nyere danske litteratur.

Rifbjerg har formået at skrive en roman, der beskriver de venskaber, der dannes i teenageårene, men som også formår at vise de magtbalancer, der næsten findes i ethvert forhold mellem mennesker.

Rifbjerg har en skarp pen, og hans force er, at han er en mester udi at beskrive forhold mellem mennesker på en særdeles overbevisende måde.

Jeg synes absolut, at “Den kroniske uskyld” stadig holder.

Bogen gør indtryk, selv når læseren er blevet en halvgammel krage i slutningen af 30´erne.

Hovedpersonerne er klart og overbevisende fremstillet, og bogen fængede fra første til sidste side, og det er fuldt fortjent, at “Den kroniske uskyld” er obligatorisk læsning i folkeskolens store klasser.

Jeg selvfølgelig kun anbefale bogen på det varmeste – fem stjerner herfra.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter