0 kommentarer

Hans Lassen haj en bu’ndgård 1 af Nis Branderup

af d. 4. september 2013
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

60

Udgivet

1997

ISBN

87-983932-1-9

 

For 100 år siden var det fremmede, der ville lære de sønderjyske børn tysk på skolebænken. Mange år senere kom andre fremmede til landsdelen og ville lære sønderjyderne rigsdansk.
Godt nok måtte skolebørn snakke »synnejysk« i frikvartererne, men man fandt hurtig ud af, at man var lidt af en bonderøv, hvis man gjorde det. Sådan var det i hvert fald de steder, hvor der kom tilflyttere til.

Teatergruppen »Æ Amatøer”« står bag denne lystige sag, hvor kærligheden til det sønderjyske sprog bliver plejet. Forfatteren er Nis Branderup (årgang 1919), der stammer fra Dybvad i Rise Sogn og voksede op i Rødekro. Han har gennem mange år skrevet historier på sønderjysk, og i »Hans Lassen haj en bu’ndgård 1« er de alle på rim.

Hans Lassen, forfatterens morfar, havde også sin bondegård i Rise Sogn i tysk tid og var ifølge Nis Branderups forord kendt for at kunne ryste historier ud af ærmet med en underfundig lune, som de tyske myndigheder ikke forstod sig på.
Nis Branderup har samlet nogle af Hans Lassens fortællinger på rim og på den sønderjyske dialekt, som det den dag i dag tales i sognet.
Hvilken svær kamp, de tyske lærere måtte kæmpe for at få tysk sprog og kultur banket ind i de unge sønderjyske hoveder, kan man læse i rimet: »Posen ist en lille sæk«.
Her hedder der blandt andet:

I tysk ti – da gik æ i sko’l
da kund lærer skam it toel
te vi snakker synnejydsk
Det hele skuld jo gå o tysk.
Og de små stakler måtyte igennem den prøjsiske geografi:
Æ lærer så te Mads »vå væk«
å øjt: »Was ist Posen, Matz?« – oh, skræk
»Posen«, svar Mads.
»Posen, Posen – ist en lille sæk«.

I dag er mulighederne for forvirring blevet elimineret. Den vestpreussiske by Posen har nemlig fået det polske navn Poznan.
»Hans Lassen haj en bu’ndgård 1« er lige til at tage ned fra hylden, hvis det hele skulle blive lidt for trist – og en udmærket mandelgave.
Marie Tångeberg fra Nordfrisland i Sydslesvig har lavet tegninger til rimene.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter