0 kommentarer

Halløj på Christiansborg af Morten & Søren Ellemose

af d. 2. juni 2014
Info
 
Sideantal

189

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7145-692-9

 

 

For nogen tid siden læste jeg brødrene Søren og Morten Ellemoses novellesamling “Madame Salvatins hemmelighed”, og kunne godt lide den. De enkelte novellers historier var gode, og endte hver især på en måde som vendte hele historien på hovedet. Og det fungerede faktisk rigtig godt.

Tilsyneladende stod brødrene stadig på hovedet da de begik “Halløj på Christiansborg”. Hvis ikke, forstår jeg ikke hvorfor de har skrevet den. Historie, hændelser og dialog bragte gode minder om barndommens Anders And blade – det var fjollet, barnligt og uden mening. Men det er vist også det eneste positive der er at sige om den sag. Historien er for så vidt god nok, men jeg skal da lige love for at d’herrer Ellemose forstår at skrive den i smadder med en plat, opskruet og oftest overordentlig pinlig handling og fortællestil.

Forlaget Forfatterskabet.dk (der er brødrenes eget), hævder i beskrivelsen af bogen, at der er tale om “en samfundsrevsende og stærkt satirisk bog om politisk grådighed og finanskrisens finurligheder båret af urealisme, humor og slap-stick komedie”. Jeg fandt kun en urealistisk bog om politisk grådighed. Det samfundsrevsende, stærkt satiriske, humoren og slap-stick komedien udeblev fuldstændig.

På et tidspunkt tales om hvorledes firmaet “Uskyldsren & Hvid” får en ordre på sæbedispensere der skal monteres på Christiansborg. Dette skulle lette politikernes arbejde med at vaske hænder. For så vidt et, om ikke morsomt indslag, så dog et indslag der fik mig til at trække på det indre smilebånd. Men da direktøren kom ind i billedet, og hed B. Skidtsen, så var jeg tilbage i barndommens Andeby igen. En af hovedpersonerne er udstyret med en eks-kone, der hedder noget så avanceret som Hanne Anne von Susanne, hvilket straks sendte tankerne en tur tilbage til landsbyskolens skolegård.

Jeg læste “Halløj på Christiansborg” som e-bog, og det kan ikke anbefales. Bogen er konverteret til ePub formatet med Telling, der er et stykke software der tilsyneladende ganske ukritisk kværner tekster på samme måde som en gammeldags kødhakker kværner kød. Resultatet er noget rod, hvilket ikke gør læseoplevelsen mere tiltalende.

Som nævnt har jeg tidligere læst andet af Ellemoserne, og ved derfor at de kan skrive. “Halløj på Christiansborg” er (forhåbentlig) bare undtagelsen der bekræfter den regel. Så, spids blyanten og fortsæt. I ka’ jo godt!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter