0 kommentarer

Elskede Elijah af Christie Watson

af d. 2. juni 2014
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

332

Udgivet

2014

ISBN

978-87-638-3258-8

Originaltitel

Where women are kings

Udgave

1.udgave

 

Forlaget skriver
“Elijah min dejlige dreng. Du er elsket som verden aldrig før har kendt kærlighed.” Sådan skriver Elijahs mor til sin syvårige søn, som hun desværre selv er for syg til at tage sig af. Derfor har Elijah i sit korte liv allerede boet hos en lang række familier og på endnu flere børnehjem og opholdssteder. Lige nu bor han hos Sue og Gary, hvor han er glad for at bo, men Elijah ved, at han næppe kommer til at bo der særlig længe. Elijah er nemlig overbevist om, at han er besat af en troldmand. En ond troldmand som får ham til at gøre onde ting imod hans vilje, og derfor er det kun et spørgsmål om tid, før også Sue og Gary vil sende ham videre.

Et andet sted i London bor ægteparret Nikki og Obi. Deres højeste ønske er at få et barn, men efter flere spontane aborter, har de efterhånden mistet troen på, at det nogensinde vil lykkes for dem. På mange måder ville de være de perfekte adoptivforældre for Elijah, men tør de adoptere et barn hvis arrede krop vidner om en barndom med betydelige omsorgssvigt? Et barn som kræver uanede mængder kærlighed og tålmodighed?

Kan Nikki, Obi og Elijah mødes? Får Elijah endelig det trygge hjem, som han fortjener og i den grad har brug for? Og vil Nikki og Obi’s kærlighed kunne drive den slemme troldmand inde i Elijah på flugt?

Kort resumé
Elijah er 7 år gammel. Hans mor, Deborrah, og hans far kommer inden hans fødsel til England fra Nigeria for at søge lykken. Men tingene går ikke som det unge par havde håbet. Kort efter Elijahs fødsel bliver hans far dræbt i en tragisk bilulykke. Deborrah går i stykker af sorg, men forsøger alligevel efter bedste evne at tage sig af sin lille søn. Til sidst må hun dog opgive og bliver indlagt på et psykiatrisk Hospital. Siden bor Elijah hos mange fremmede familier i mange fremmede huse.

Elijah er selv helt overbevist om, at han hele tiden skal flytte fordi, han er besat af en troldmand, som får ham til at gøre onde ting. Det er troldmandens skyld, at ingen kan lide ham og derfor, at folk hele tiden sender ham videre til en ny familie.

Konklusion
Uden at røbe alt for meget af handlingen, kan jeg vist godt røbe, at man her har med en vaskeægte tåreperser at gøre. Historien spiller på hele følelsesregistret og er sine steder endog meget barsk. – Findes der noget mere hjerteskærene i denne verden end børn som bliver gjort fortræd og som ikke har det godt? På trods af den sørgelige og barske handling, er det komplet umuligt at lægge bogen fra sig. Som læser er man som tryllebundet og kan ikke andet end at skynde sig videre til næste side for at se, hvad der videre sker med lille Elijah og hvordan hele historien udvikler sig.

I bund og grund er det en beskidt historie om omsorgsvigt, religiøstvanvid, vold mod børn og andre barske emner, men denne roman kan så meget mere, end “blot” at sætte fokus på disse områder. Først og fremmest sætter forfatteren fokus på, hvor opslidende en kamp mange ufrivilligt barnløse hver dag kæmper. Vi får et realistisk indblik i den følelsesmæssige rutsjetur disse par gentagende gange gennemlever lige fra det øjeblik, hvor de står med en positiv graviditetstest i hånden og til det øjeblik, hvor drømmen brat brister med en spontan abort.

Derudover sætter Watson fokus på de enorme kulturforskelle og den værdiforståelse der er mellem os i Vesten og på Afrikas (Nigerias) befolkning. Endelig sætter Watson fokus på et adoptionssystem som ikke altid fungerer lige optimalt og som er med til at påføre allerede svigtede og sårede børn endnu flere svigt og traumer for livet.

“Elskede Elijah” er en tankevækkende, rørende og uafrystelig roman som alle burde unde sig selv at læse. Samtidig er bogen et stærkt vidnesbyrd om, hvor stærk og ubrydelig et kærlighedsbånd der allerede ved fødslen skabes imellem en mor og hendes søn.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter