0 kommentarer

Haiku på dansk – med skævt smil og skæve øjne af Bo Lille

af d. 7. december 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

93

Udgivet

2005

ISBN

87-91580-02-1

 

Endelig: Dansk haiku-bog i topform!

Bo Lille er aktuel med en ny digtsamling, “Haiku på dansk – med skævt smil og skæve øjne”. Vi står her over for noget så enestående som en dansk bog med hele 144 haiku-digte.
Bogen fremtræder meget smukt med en symbolsk forside, der viser en flot stjernehimmel og et æg. Den harmonerer med bagsidedigtet “Knytæg”: “Haiku rummer alt/Krøller en verden sammen/til et lille æg”.

Den indledes med en poetik om haikugenren og specielt om, hvordan den sættes ind i et dansk perspektiv.
Digtsamlingen følger naturens gang gennem årstiderne. En smuk sproglig palet fra vinterens blåhvide skær over forårets og sommerens glade lys til de rustne efterårsfarver.

Bo Lille mestrer flot haikudigtningen i den klassiske forstand, f.eks. i digtet “Grenen”: “Hejren letter tungt/Brede bask hen ad søen/Grenen vipper lidt”.
Samtidig fornemmer man hans herlige danske humor og glimt i øjet à la Benny Andersen, bl.a. i “Newtons efterår”: ” Efterårsfarver/Der faldt det sidste æble/Gok hvor det smagte” eller i digtet “Redelighed”: “Liv i sivene/Ænder svømmer tandem nu/Påskeæg på vej”.
Forfatteren har valgt at give digtene overskrifter, hvilket efter denne anmelders mening puster endnu mere liv i dem. Desuden understreger disse overskrifter hans særlige evne til at lege med ordene og skabe nye begreber, f.eks. i digtet “Regnhul”: “Ser pludselig dig/Du smiler hul i regnen/Lokker solen frem”.
Det føles kort sagt, som om digtene spiller bold op ad overskrifterne på en måde, der beriger dem.

Sjældent har jeg læst en digtsamling med så stor begejstring. “Haiku på dansk – med skævt smil og skæve øjne” er fyldt med varme, humor og ikke mindst smukke naturbeskrivelser fra maleriske solnedgange til flotte vinterlandskaber.

En lille perle, som fortjener en stor læserskare.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter