0 kommentarer

Hånden af Henning Mankell

af d. 17. januar 2014
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

182

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-15347-7

Originaltitel

Handen

 

Selv som mangeårig inkarneret fan af Henning Mankells Wallander-krimier må man gerne forholde sig kritisk til ‘nye’ bøger i serien. Og det er der desværre god grund til i tilfældet “Hånden”, som for nyligt udkom på dansk.

Bogen har reelt en del år på bagen. Den er oprindeligt skrevet til det hollandske marked, hvor købere af en kriminalroman i en bestemt måned kunne få en ekstra krimi med i købet. “Hånden” er skrevet som denne tillægsgave og er som sådan et stykke venstrehåndsarbejde. Det mærkes.

I Wallander-tid foregår handlingen mellem opus 10 (“Inden frosten”) og 11 (“Den urolige mand”). Vi befinder os i vinteren 2002, hvor den snart pensionsmodne og temmelig livstrætte kommissær Wallander er på udkig efter et lille hus, så han kan flytte fra den trange lejlighed i Ystad ud i grønnere omgivelser.

Kollega Martinsson har et hus på hånden, men da Wallander vil kigge på den faldefærdige rønne, snubler han bogstavelig talt over en skelethånd, der stikker op af jorden. Der er to lig begravet på grunden, en midaldrende mand og kvinde, som har ligget uforstyrret i et halvt hundrede år. Men hvem er de? Umiddelbart har der ikke været meldt nogen savnet i området i den mellemliggende periode.

Wallander og Martinsson giver sig til at grave i fortiden. De taler med forskellige mennesker, kigger i gamle gulnede papirer, får et godt tip og opklarer sagen uden den store dramatik. De 118 sider, som krimien fylder, går dog mestendels med, at Wallander sukker over livet og ser mismodigt frem mod alderdommen og døden. De mørke tanker passer til den mørke årstid i det vindblæste Skåne.

118 sider er jo ikke nok at spise nutidens kvantitetshungrende krimilæsere af med, så Mankell har også lige forfattet 12 sider om opfindelsen af den i dag verdensberømte og mange gange filmatiserede Wallander: “Hvordan det begyndte, hvordan det endte, og hvad der skete indimellem.”

Nu er vi oppe på 130 sider. Stadig ikke nok. Hvad gør en klog? Smider yderligere tre afsnit ind. Det første opsummerer handlingen i de 11-12 Wallander-krimier. Det næste er en minibiografi om de vigtigste personer i Wallanders univers. Det sidste fortæller om de steder rundt omkring, hvor Wallander har færdedes, hans ‘geografi.

For ultrahardcore Wallander-fans er “Hånden” muligvis et velkomment punktum på serien i og med, at hver en sten nu er vendt. Og drejet. Og vendt igen. For alle os andre er bogen ærlig talt en tynd kop suppe kogt på en mange gange genbrugt pølsepind. Ren spekulation fra Mankells og forlagets side, forekommer det mig.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter