0 kommentarer

Guld og gæve gutter af William D. Blankenship

af d. 16. april 2009
Info
 
Sideantal

279

Udgivet

1977

ISBN

87-15-00843-6

Originaltitel

Yukon Gold

 

”Guld og Gæve Gutter” er ifølge bagsideteksten den ‘skud- og selvsikre, whisky- og pigeglade politimands beretning fortalt i ligefremme, selvironiske vendinger’.
Mandens navn er Brian Bonner og han er medlem af det beredne canadiske politi midt under guldfeberen i Klondike på tærskelen til 1900 tallet. Han er ligefrem og selvironisk, samtidig så karikeret, at det i perioder trækker tænder ud af høre om. Mon ikke Blankenship har tyvstjålet hovedfiguren fra en John Wayne western? Tanken virker nærliggende.

7 guldgravere er fundet døde ved deres lodder lidt uden for byen Dawson hvor guldeventyret her er henlagt. Bonner mistænker gangsteren Soapy Smith og hans bande for mordene og drager derfor til Skagway i Alaska hvor Smith huserer. Smith var på mange måder Al Capones forgangsmand, der ganske rigtigt levede og døde i Skagway, som bogen korrekt fortæller. Han omgav sig med kendisser og sørgede for at andre gjorde det beskidte arbejde. Da Bonner og Smith mødes er bogen bedst. Men Bonner er forelsket i den smukke Hannah Young og der bliver karikaturtegningen af personerne for tynd. Det skærer i ørerne som når et ti-årigt barn puster i en sagesløs blokfløjte.

”Guld og Gæve Gutter” var sikkert blevet en fin film med John Wayne som en sikker Brian Bonner, men den er for tynd til de 279 sider den byder på.
Omslagstegningen er dog ganske flot.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter