0 kommentarer

Guld af Chris Cleave

af d. 14. oktober 2012
Info
 
Forfatter
Genre
Omslag
Sideantal

357

Udgivet

2012

ISBN

978-87-92639-89-9

Originaltitel

Gold

Udgave

1.udgave

 

Chris Cleaves personer står lyslevende for en – og deres følelsesliv blottes uden hæmninger for læseren.

Jeg har med stor entusiasme nydt “Brevet til Osama” og “Den anden hånd” – og nu var turen kommet til “Guld”. Tre meget forskellige romaner, hver med deres tema og hver med deres puls.

”Guld” er historien om Kate og Zoe, professionelle cykelryttere, der har kæmpet mod hinanden siden de var 19 år. Det er historien om deres fjendskab på banen, deres venskab i livet, og deres kærlighed til Jack. Jack er cykelrytter – og gift med Kate, men Zoe har også aktier i Jack. Aktier, der viser sig at være skæbnesvangre.

Det er også historien om Sophie, Kate og Jacks datter, der kæmper med leukæmi, en lille tapper pige, der ved, at hvis hun er uartig, glemmer far og mor, at hun er syg og behandler hende som andre små piger. En lille pige, der er vild med Star Wars universet.

Historien veksler mellem livet og udfordringerne på cykelbanen, livet hos deres coach, livet hos Jack og Kate, der passer deres syge datter, Star Wars universet og livet hos Zoe, der har “ondt i livet”. Alle historier flettes elegant ind i hinanden. Alle har en grund til at opføre sig som de gør, og ingen kender dagen, før solen går ned.

At vinde guld, behøver ikke være at stå øverst på skamlen, at vinde guld er individuelt for hver eneste menneske. At vinde guld betyder, at man er tro mod dem og de, der bringer en glæde.

Romanen har lange passager fra cykelbanen, passager, der helt sikkert appellerer til cykeleksperter, men selv menigmand som jeg kan se, at pigerne yder en umenneskelig indsats i kampen om tiendedel sekunder.

Næste gang jeg ser en guldvinder øverst på skamlen vil min tanke være: hvad har han eller hun ofret for at stå der.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter